Anpassad sökning

fredag, november 01, 2013

2011 Jamsheed Syrah Garden Gully Vineyard


Trots att Gary Mills på Jamsheed har döpt firman efter persisk kung och citerar persiske 1200-tals poeten Rumi på hemsidan och på korkarna, har han valt att kalla druvan för Syrah och inte Shiraz. Det kanske har att göra med åren i Kalifornien där Gary arbetade med Paul Draper på Ridge Wineyards eller med att en stor del av firmans viner exporteras till USA.

Jamsheed har specialiserat sig på Syrah och har flera single vineyard Syrah i sin portfölj. Denna  innehåller också en Rousanne och en Riesling. Ingen vet hur gamla stockarna i vingården Garden Gully är men det finns en del tecken på att de planterades sent 1800-tal. 

Vinet som importeras av MondoWine släpptes i 1 oktober och det finns fortfarande några flaskor kvar. Priset ligger på 399 kr. Det kallar jag ett klipp för detta är riktigt, riktigt bra!

Doften domineras av mörk frukt som plommon, björnbär och katrinplommon. Här finns också rått kött, torkade örter, grafit och fat. Det är så bra att mungiporna automatiskt åker uppåt.

Smaken är fruktig med plommon, björnbär och nypon. Här finns en frisk syra, kryddor i form av peppar och muskotnöt, och fat. 14,5% alkohol ställer inte till det alls och vinet är fantastiskt bra redan nu men kommer säkert att vinna en del på att ligga still ett par, tre år. 

Boeuf Bourguignon in the making.
Vinet serverades till en Boeuf Bourguignon och spätzle med gruyere och karameliserad lök och det blev förträffligt gott ihop. Receptet på det senare har jag snott rakt av från Food and Wine.

Till boeufen blev det rökt sida i tärningar istället för bacon i strimlor.

Spätzle med gruyere och karameliserad lök

4 pers

6 dl vetemjöl
3,5 dl mjölk
1 ägg
4 äggulor
1/4 tsk nyriven muskotnöt
salt och peppar
1 msk smör,
3 dl riven gruyere
1 silverlök, tunt skivad
olja

Vispa ihop mjölk, ägget och äggulorna i en bunke. Blanda mjöl, muskot, 1 tsk salt och 1/4 tsk peppar i en annan bunke. Blanda sedan ihop äggmixen med mjölet men rör inte alltför noga. Täck över med plastfolie och låt vila minst en timme eller över natten. Koka upp en kastrull med vatten och förbered en skål med isbitar och kallt vatten. Häll ett par dl av smeten i ett durkslag med stora hål och tryck med sked ner i det kokande vattnet. Upprepa tills all smeten är slut och koka i ytterligare ca 2 minuter. Häll av vattnet och häll spätzlen i isvattnet. Rör runt tills isen smält. Häll av vattnet. Värm ugnen till 200°. Häll spätzlen i en oljad form. Fördela smöret och osten ovanpå. Ställ in i ugnen 20 minuter. Stek under tiden löken i olja, först på hyfsat hög värme i någon minut sedan på låg värme i en kvart. Salta och peppra. Ta ut spätzlen från ugnen och garnera med löken. Receptet kommer från Food and Wine.


Spätzle

Boeuf Bourguignon och spätzle med gruyere och karameliserad lök.
Spätzle är en sydtysk rätt som påminner om pasta.

3 kommentarer:

Winepunker sa...

Ja jävlar vad bra Jamsheed var, där har vi en spelare från Vic som kan matcha de absolut bästa från var som helst i världen. Jag var själv helt slagen av exaktheten, skall bli hur kul som helst och se vad den tar vägen de närmaste fem åren.

johan p sa...

Japp, har man smakat är det omöjligt att inte handla mer och lägga undan i källaren.

Korkdragaren sa...

Ja, den är verkligen fantastisk. Sällsynt bra aussievin.