Anpassad sökning

lördag, november 16, 2013

2011 Calera Pinot Noir Central CoastEn dag före årets Mårtensafton firade Jen och jag Mårtens gås men inte med massor av gäster och stor middag detta år. Istället gjorde vi det enkelt för oss med gåsbröst istället för en hel fågel. Svartsoppan köpte vi färdig i Hötorgshallen men den var tyvärr en katastrof. Vi skulle dela på en portion men varken Jen eller jag åt mer än ett par skedar var. Hur tänkte ni här, Hellbergs fågel & vilt?

Det franska gåsbröstet var däremot utmärkt. Vi bestämde oss för hoppa över de traditionella tillbehören och servera bröstet med apelsinsås, ugnsrostad broccoli och en sallad. Det fungerade alldeles utmärkt och blev en näst intill perfekt kombination till dagens bas-pinot från Calera i Holister, strax söder om San Francisco i San Benito County.  Ett vin som både Jen och jag tyckt väldigt mycket om i tidigare årgångar och årgång 2009 har varit min favorit. Men från och med nu måste alla kommande årgångar jämföras med den ytterst eleganta 2011:an.

Druvorna till 2011 Calera Pinot Noir Central Coast kommer från sju vingårdar belägna i San Louis Obispo-, Monterey-, San Benito- och Santa Clara County.  I doften hittar vi solmogna hallon, jordgubbar och mörka plommon tillsammans med svartpeppar. I munnen finns det en hel del syrlighet tillsammans med aningen sötma. I smaken handlar det om hallon, körsbär, plommon kryddor och fat. Vinet har legat 11 månader på franska fat, där 10% var nya.

Vinet importeras av Johan Lidby Vinhandel och priset ligger på 219 kr. Det finns fortfarande ganska gott om flaskor kvar runtom i landet och för strax över 200 kan det inte bli snyggare eller elegantare än så här!


Apelsinsås

2 pers

2 apelsiner, saften
3 dl vitt vin, torrt
2 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk maizena, utrört i lite vatten
1 msk smör
salt
peppar


Koka upp vinet och reducera några minuter. Häll i apelsinsaften och fond. Koka upp och tillsätt maizena. Koka upp igen och blanka av med någon msk smör. Smaka av med salt och peppar.Gåsbröst med apelsinzest, ugnsrostad broccoli och en sallad.
Apelsinsåsen serverades separat.

Inga kommentarer: