Anpassad sökning

söndag, oktober 20, 2013

2012 Cape Point Vineyards Chardonnay


Vi tänkte göra en fiskgratäng med ett par påsar rödspättafiléer från Öresund som legat i frysen sedan sommarens besök i Skåne. Eftersom det inte fanns något passande vin hemma fick det bli ett besök på Sb Regeringsgatan. Där hittade jag Den långe Jugoslaven som fick hjälpa till att rekommendera något passande. Det blev en Chardonnay från Cape Point Vineyards på druvor från Kaphalvön, strax söder om Kapstaden och den halvö där Godahoppsudden är belägen. 
Vinet ingår i det tillfälliga sortimentet och började säljas den andra september. Det kostar 169 kronor och har en alkoholhalt på 14%. Doften är fruktig med päron, ananas och mango. Här finns apelsinzest, Briogodis med fruktsmak, vanilj och fat. Vinet har legat 10 månader på ekfat där 30% var nya.
Munkänslan är något fet och i den blommiga smaken hittar vi smör,  päron, ananas, pomerans och fat. Det skulle kunna bli kvalmigt men här finns en frisk syra som håller ihop det hela. En schysst, enkel Chardonnay som funkar utmärkt till fiskgratängen men som får vissa problem när temperaturen i glasen stiger.
Fiskgratäng på rödspätta och sparris.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Detta vin var ett av 8 Chardonnay-viner i en blindprovning förra veckan. Bland vinerna fanns två Chablis Premier Cru runt 300 spänn. Detta vann som mest prefererade

johan p sa...

Wow! Intressant att läsa.

Förmodar att det inte var någon oekad,stram Chablis som Cape Point ställdes mot.

Anonym sa...

Nej, det var bland annat en försiktigt ekad variant (blev tvåa i blindprovningen). Chablis Premier Cru Beauroy William Fevre 90551

Anonym sa...

Den andra Chablis'n var dock oekad, men imponerade inte ändå: Chablis Premier Cru Mont de Milieu Vieille Vigne Billaud-Simon (nr 91176)

Anonym sa...

Kan tillägga att det var en erfaren grupp där tvåbetyg inom Munskänkarna är ett krav.