Anpassad sökning

lördag, juli 13, 2013

2010 Ojai Syrah Santa Barbara County


Bas-syrah från Ojai som på en del punkter skiljer sig från tidigare årgångar. Till att börja med har för första gången druvor från den nya svala vingården John Sebastiano på östra sidan av Santa Rita Hills tagits med i blenden.

Förutom 41% Syrah från John Sebastiano Vineyard består vinet av 15% Syrah från Bien Nacido, 14% från White Hawk och 24% från Roll Ranch Vineyard. De resterande sex procenten är också från John Sebastiano men nu handlar det om Grenache och det är inte varje år som den druvan hamnar i det här vinet.

Men det som främst gör årgång 2010 annorlunda är alkoholhalten som för Syrah från Kalifornien ligger på låga 13,5%. Det har under några år talats om Adam Tolmachs stävan efter att använda druvor från svalare vingårdar, att plocka druvorna tidigare, att påverka så lite som möjligt i vineriet och använda mindre andel nya ekfat. I årgång 2010 har denna förändring blivit tydlig men hur mycket som är medvetet och hur mycket som består av tillfälligheter i vädret låter jag vara osagt.

Det jag och Jen som sedan länge är Ojai & Adam Tolmach-fans, däremot kan konstatera är att Ojai igen gjort en fantastiskt bra Syrah. Visserligen är det ett annorlunda vin än till exempel förra årgången men här finns inga direkta svagheter vi kan sätta fingret på.Vinet har en frisk doft med både mörka (björnbär och blåbär) och röda bär (hallon). Här finns en söt och saftig ton av cassis tillsammans med gräs och örter.

I den saftiga smaken handlar det om körsbär och blåbär tillsammans med spår av fat och örter. Här finns en perfekt balanserad pigg syra och en del tanniner. 

Jag skrev tidigare att vi inte hittade några svagheter med 2010 Syrah Santa Barbara County men det finns en. Det kommer alldeles för få flaskor till Sverige! I år, liksom förra året låg tilldelningen på 600. Kanske kan importören Divine övertala Adam Tolmach till att skicka fler flaskor till Sverige nästa år?

Trots det lilla antalet flaskor som kommer till Sverige finns det för närvarande fortfarande några kvar. Vinet kostar 269 kr och är utmärkt att dricka nu men kan lätt ligga på rygg i åtskilliga år.

Vi drack vinet till burgare. En annan favorit som vi knappast kan få nog av. Den här gången bestod tillbehören av bland annat lagrad herrgårdsost, bacon och rå lök.

Här ska det meckas burgare! Tillbehör att välja på är: bacon, lök, tomat,
isbergssallad, majonnäs, picklad jalapeno, bbq-sås, senap och ketchup.

Burgare på grovmalen högrev och med det fantastiska brödet från
Magnus Johanssons Bageri och Konditori

4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Tack för påminnelsen, ska bli spännande att testa årets modell.

Förra årets gillade jag skarpt fast jag tror nog att denna kommer att falla mig ännu mer i smaken utifrån vad du beskriver.

johan p sa...

Ser fram emot att läsa vad du tyckte på din blogg.

Anonym sa...

Fick vinet idag helblint serverat av min hustru. Ingen tvekan om att det är en sval upplaga som påminner starkt om varianter från Norra Rhone eller möjligtvis Gimblett Gravels i Hawkes Bay (Nya Zealand). Gissade slutligen på Rhone med backup på just NZ eller Bonny Doon.

Mvh
Mattias

Anonym sa...

Tveksamt om den slanka profilen fungerar så bra med hamburgare, dock ;)

Men det vet ju du som provat...

Mvh
Mattias