Anpassad sökning

lördag, juli 06, 2013

2002 Charles Melton Shiraz

2002 Charles Melton Shiraz

Vid vårt senaste besök i Bryssel besökte vi den underbara lilla butiken Crush Wine som specialicerat sig på vin från Nya Zeeland och Australien. Affären som vid det här laget visserligen har flyttat från Bryssels centrum, har  legat mitt i den gamla världens hjärta och överlevt sedan 2006 på att sälja vin från den nya. Det fanns väldigt många olika flaskor som lockade men eftersom vi skulle flyga hem till Stockholm, nöjde vi oss med en flaska 2010 Two Hands Grenache Yesterday's Hero som gjorde vansinnig succé förra gången och en flaska 2002 Charles Melton Shiraz. För vinet från Melton betalade vi €35.

Från Charles Melton har jag tidigare endast provat GSM-blandningen Nine Popes som också är det vin som firman är mest känd för. 2002 var ett ovanligt kallt med Barossamått och Charles Meltons Shiraz blev så pass bra att det räknas som en av de bättre årgångarna. Vinet har en alkoholhalt på 14,5% och har legat 18 månader på ekfat.

Resultatet är ganska enastående och även om vinet kan ligga på rygg i flera år till, är det utmärkt att dricka nu. Balansen mellan vinets olika delar är fenomenal och ek och alkohol är helt integrerade.

I vinets bäriga doft handlar det om körsbär och vinbär. Här finns också en jordig ton, vanilj från faten,
lakrits, mynta och en bukett med kryddiga örter. Jen talar om någon sorts randiga karameller men jag är inte helt säker på vad hon menar.

Också smaken är fruktig och här finns både färska mörka björnbär och röda körsbär men också en del torkade. Vi hittar också choklad och det finns fortfarande en del tanniner kvar men de är mycket snälla.

Vi dricker 2002 Charles Melton Shiraz till ankbröst, mandelpotatispuré med västerbottenost och en körsbärsölsås gjord på färska körsbär och Timmermans Kriek Lambicus. På sidan lägger vi några picklade sparrisar och det blir sagolikt gott.

Timmermans Kriek Lambicus blir grund till såsen.

Körsbärsölsås

2 pers

1 schalottenlök, finhackad
1+ 1 msk smör
1/2 dl saft från körsbär
15 cl körsbärsöl
2 msk kycklingfond
1 msk maizena
salt
peppar
 citronjuice
socker


Börja med att kärna ur ett par dl körsbär och kör i matberedare eller pressa ur saften på annat sätt. Sila saften. Det ska bli 1/2 dl körsbärssaft.

 Mjuka upp löken i en msk smör.Tillsätt körsbärssaft, öl och fond. Koka upp och red med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronjuice och socker. (Eftersom vi stekt ankbröst välte vi naturligtvis också ner det som fanns kvar i pannan.) Blanka av såsen med en msk smör.Ankbröst, mandelpotatispuré med västerbottenost, körsbärsölsås
och picklad sparris
.

Picklad sparris har blivit en ny favorit.

Inga kommentarer: