Anpassad sökning

söndag, december 02, 2012

2010 Ridge Geyserville


Jag hade egentligen tänkt mig att vi skulle dricka Lytton Springs till vår högrevsgryta med sötpotatis och sviskon förra veckan men det var tydligen fler resonerat på samma sätt och på Regeringsgatan fanns det inte en enda flaska från Ridge med med zinfandeldruvor från Dry Creek Valley. Istället fick vi göra ett litet hopp in i Alexander Valley och greppa en flaska 2010 Geyserville för 289 kr. Det är förresten samma pris som Lytton Springs.

2010 Geyserville är en blandning med 64% Zinfandel, 20% Carignane, 12% Petite Sirah, 2% Alicante Bouschet och 2% Mourvedre. Vinet har legat 13 månader på lufttorkade amerikanska ekfat där 10% var nya.

Vi luftar vinet nästan en hel dag. Initialt doftar vinet körsbär och cassis. Så småningom kikar också en hel del  kryddor fram med bland annat nejlikor, mynta och vanilj (räknas vanilj som en krydda?) men dessa håller sig hela tiden lite diskret i bakgrunden. Efter att vinet fått andas ordentligt hittar vi också blåbär.

Smaken är frisk med körsbär och svarta vinbär. Här finns en del mjuka tanniner, ckoklad och salmiak. Allt är i god balans och de 14,3 procenten alkohol är fint integrerade.Givetvis är det tidigt att dricka 2010 Geyserville redan nu men för den som är sugen på en elegant zin finns det inte någon större anledning att vänta. Vinet funkar mycket bra redan nu men för den som har tid kommer ett antal år i källaren inte att skada.

Vinet fungerar utmärkt tillsammans med vår gryta som är baserat på ett påstått columbianskt recept. Vi avviker dock från originalet och tillsätter bland annat grädde och resultatet blir mycket, mycket tillfredsställande.


Högrevsgryta med sötpotatis och sviskon

4 pers

1/2 kg högrev
olja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk hela tomater
2 dl grädde
1/2 dl rött vin
2 kryddnejlokor
1 lagerblad
1 kanelstång
1 sötpotatis, tärnad
10 sviskon
salt
peppar
hackad bladpersilja

Skär högreven i ganska grova bitar. Bryn i olja och ställ åt sidan. Mjuka upp löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken på slutet, ca 1/2 minut. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på tomater, grädde, vin och kryddorna. Koka långsamt i ca 2 timmar. Tillsätt sedan sötpotatis och sviskon och koka vidare i ca 45 minuter. Salta och peppra och strö över persilja.


Högrevsgryta med sötpotatis och sviskon.

1 kommentar:

Anonym sa...

thanks for sharing..