Anpassad sökning

lördag, november 17, 2012

2010 Calera Pinot Noir Central Coast


Josh Jensen och hans Calera i Hollister en bit söder om San Francisco firar 35-årsjubileum med sin 2010 Pinot Noir från olika vingårdar i Central Coast AVA. Nästan hälten av druvorna (44%) till denna årgång kommer från Laetitia Vineyard i San Luis Obispo County och resten från 5 andra vingårdar i fem olika countys.

Sommaren 2010 var ovanligt sval och druvorna mognade långsamt och ojämt. Vinet har inte filtrerats och det fick ligga 10 månader på franska ekfat (10% nya). Alkoholhalten ligger på 14,9% enligt etiketten. Sb uppger 14,5%.

Oavsett vilket som är rätt är det inte speciellt snyggt gjort. Här finns nämligen en hel del alkoholhetta och ovanpå det smakar vinet en aning bittert.

I doften hittar vi jordgubbar, körsbär och björnbär tillsammans med vanilj, choklad och någon krydda vi inte kan enas om men jag tror det närmast handlar om kinesisk five spice.

Den kryddiga tonen återfinns i smaken tillsammans med körsbär och jordgubbar. Här finns också plommon, eller snarare sviskon.

Ett E eller möjligtvis D enligt grundskolans nya betygsystem. Det innebär alltså godkänt men inte så mycket mer. Calera 2010 kostar 199 kr på Sb.

Vi dricker vinet till tryffellinguine med en ragu vi baserar på farsans hemgjorda och hemrökta viltkorvar. Det blir väldigt, väldigt gott! 

Tryffellinguine med viltkorvsragu.

Inga kommentarer: