Anpassad sökning

söndag, december 09, 2012

2010 Ridge Lytton Springs


Eftersom det funkade så bra att dricka unga 2010 Geyserville för ett par veckor sedan och Sb-butiken på Regeringsgatan tagit in en ny laddning med zinfandelblandningen Lytton Springs från Ridge Vineyards slår jag till direkt.

Det visar sig dock att 2010 Lytton Springs inte är lika lättillgängligt som Geyserville och även dag två känns det som om det finns potential för mer. För den med uthållighet finns det all anledning att ge vinet åtminstone ett par år på rygg.

Lytton Springs från 2010 består av 67% Zinfandel, 23% Petite Sirah, 7% Carignane och 3% Mataro. Vinet har legat 14 månader på lufttorkade amerikanska ekfat där 20% var nya. Alkoholhalten har hamnat på 14, 4%.

I doften handlar det om björnbär, röda körsbär en hel drös med kryddor och örter, mörk choklad och jordgubbstuggummi. Dessutom finns här en omistlig ton av äpplejuice.

I smaken återkommer björnbären som nu har fått sällskap av plommon och choklad. Tanninerna är tuggiga och mjuka.

Väldigt gott men vinet känns något knutet och bör ha ännu bättre dagar framför sig. Köp och lagra! Det finns fortfarande flaskor kvar på Sb. Kostar 289 kr, precis som Geyserville.

Jag dricker 2010 Lytton Springs över två dagar. Första dagen till hamburgare med hög fetthalt på amerikansk högrev. Burgarna toppas med bland annat bacon, engelsk cheddar och färsk jalapeño och blir väldigt goda. Det kommer knappast som någon överraskning att burgarna fungerar bra till Lytton Springs.

Hamburgare på fet amerikansk högrev med bacon och cheddar.

Andra dagen blir det tex-mex fest och jag gör nachos med färsk chorizo och ett mos på kidneybönor. Givetvis massvis av smält cheddar ovanpå chipsen och tillslut några klickar crème fraiche med lime och hackad koriander. Jag håller medvetet nere på hettan för att det inte ska krocka med vinet och den enda chili jag använder är en aning chilipulver och några jalapeños. Kladdigt? Visst! Gott? Japp!Nachos med chorizo och kidneybönor


4 pers

2 msk olja 
180-200 g färsk chorizo (2 korvar)
1/2 tsk kummin
1 tsk hackad vitlök
2 tsk mexikansk oregano
200 g konserverade, förkokta kidneybönor med spad  (det blir så klart ännu bättre att koka egna)
1/2 msk chilipulver
salt
majs-tortillachips
2-4 jalapeños (beroende på hur starkt du vill ha det), utan kärnor och mellanväggar, hackade
1/2 silverlök, tunnt skivad
6 dl riven cheddar
1 dl crème fraîche
1/2 msk limejuice
1-2 dl grovhackad färsk koriander

Blanda crème fraîche med limejuice. Ställ i kyl.

Rosta kummin i torr stekpanna och mortla. Dra skinnet av korven och hacka köttet något. Stek i någon msk neutral olja tillsammans med kummin, oregano och mot slutet också vitlök.. Skeda ur köttet och låt rinna av på hushållspapper. Tillsätt ytterligare lite olja och hetta upp bönorna. Mosa dem med potatisstöt eller liknande och tillsätt chilipulver. Smaka av med salt.

Lägg ut chipsen på tallrikar (om du har microvågsugn) eller på ugnsfasta fat. Toppa varje chips med ungefär 1/3 tsk bönmos och 1/2 tsk chorizo. Strö över jalapeño, lökringar och rejält med ost. Kör i microvågsugn eller gratinera i vanlig ugn 200° tills osten smält. Klicka på lite crème fraîche och strö över koriander. Servera.


Nachos med chorizo och kidneybönor.

Inga kommentarer: