Anpassad sökning

söndag, november 11, 2012

2010 Restaurang Pontus/Calera Pinot Noir Norwegian Wood


Vi provade tyvärr aldrig Pontus! Edition No 4, en rosé från Cotes du Rhone med namnet Wacky Chicks. Den såldes inte via Sb eftersom kombinationen av namnet och etikettens kyssmunnar enligt monopolet "ger intryck av att alkoholkonsumtion höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar social eller sexuell framgång eller löser problem som ensamhet eller tristess”.

Norwegian Wood med etikett av Lisa Moroni som tagits fram i samarbete med pinotspecialisterna Calera i Hollister några mil söder om San Francisco, har till skillnad mot Wacky Chicks klarat de knasiga reglera och några flaskor har släppts till beställningssortimentet. Det är bra eftersom Norwegian Wood som gjorts på druvor från olika vingårdar i Central Coast, är ett riktigt trevligt vin. Det har legat tio månader på franska fat där 10 % var nya och resultatet är ett elegant vin med röd frukt och en svagt kryddig ton och närmast perfekt balans. Vi tog inga anteckningar och jag kan därför tyvärr inte närmare gå in på detaljer. Runt bordet kunde vi dock enas om att det var ett riktigt trevligt försök från Pontus! som fungerade alldeles förträffligt ihop med granatäpplesåsen vi serverade till våra gåsbröst men att lägga på 100 kr jämfört med Caleras bas-pinot är lite väl saftigt. Norwegian Wood kostar 299 kr.

Vi valde att servera gåsbröst som ångkokats i flera timmar - och sedan friterats, när vi firade mårtensafton tillsammans med mat och vinglada vänner. Potatisen som stekts i gåsflott och brysselkål med bacon kunde vi inte vara utan och inte Pinot Noir heller.


Vi hade tänkt att prova Norwegian Wood mot Caleras bas-pinot från 2010 (som finns på Sb nu) och 2008. Tyvärr var vår enda flaska 2010 Calera Pinot Noir Central Coast tokkorkad så vi får vänta lite med att uttala oss om den. 2008:an däremot som vi senast provade i början av 2011 var en riktig fröjd med sin mörka och solmogna frukt. Niklas och jag enades om att Norwegian Wood var en vinnare tillsammans med såsen men att Central Coast 2008:an var bäst till hela maträtten.

Middagen avslutades självklart med skånsk äpplekaka och vaniljsås och Niklas bjöd på en fantastisk Aszú Tokaji.

Inga kommentarer: