Anpassad sökning

lördag, november 03, 2012

2010 Clos du Bois Pinot Noir California


Clos du Bois strax utanför Geyserville, har varit verksamma sedan första halvan av 1970-talet. I början var det Chardonnay och Pinot Noir det handlade om men i dag har det växt och firman gör vin på mer än ett dussin olika druvor.

Clos du Bois hemsida finns det ingen information om detta vin som i Sverige finns i beställningssortimentet och kostar 135 kr.

Vi dricker vinet till en risotto med trattkantareller som kokat i vitt vin, lite bacon och en touch av lakrits.

Clos du Bois Pinot Noir California är inte något elegant vin. Det är snarare rustikt, grovt och bonnigt och vi gillar det. Speciellt förtjusta blir vi av de tydliga lakritstonerna som blir perfekt till vår risotto där en halv stjärnanis fått koka med i buljongen.

Vinet har doft av mörka körsbär ochg hallon. Här finns tydliga spår av fatlagring och en ton av färskt kött och buljong, tillsammans med lakrits.

I smaken hittar vi körsbär och svarta vinbär tillsammans med rostade fat och salmiak. Eftersmaken är ganska kort.

Inte det bästa vi testat men klart godkänt om det är en enkel och rustik man är ute efter.

Årets sista färska trattkantareller?

Svamprisotto med bacon och lakrits

4 pers

1,2 l vatten
3 msk kycklingfond
1/2 stjärnanis
200 g rensad och hackad svamp, t ex trattkantareller
5 msk smör
2 schalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor hackade
3 dl vitt vin
2 skivor bacon, hackade
4 dl arborioris
2,5 dl riven parmesan

Koka upp vatten och fond. Tillsätt stjärnanis och håll varmt. Lägg svampen i en kall stekpanna och ånga bort vätskan. Tillsätt 2 msk smör och fräs några minuter. Tillsätt shalotten och fräs vidare tills denna blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken precis på slutet. Häll över en dl vin och sätt på lock. Sjud i ca 5 minuter. Ta sedan av locket, höj värmen och koka bort allt vin. Ställ åt sidan. Smält smör i kastrull. Tillsätt 1 hackad schalottenlök och bacon och fräs under omrörning några minuter. Tillsätt ris och fräs vidare. Fortsätt röra. Häll i resten av vinet och låt det ånga bort. Häll i ca hälften av buljongen och småkoka under omrörning. Tillsätt små mängder buljong efter hand. Sammanlagt ska koktiden ligga runt 20 minuter. Rör sedan ner svampen, parmesan och 2 msk smör.

Svamprisotto

Inga kommentarer: