Anpassad sökning

söndag, september 30, 2012

2010 Chalkers Crossing Chardonnay Tumbarumba


Chalkers Crossing som startades så sent som 1997, odlar inte några egna chardonnaydruvor. Dessa köps in från de högt belägna och svala vingårdarna i Tumbarumba. 2010 kom samtliga druvor från Maragle Creek Vineyard. 

Vinet kostar 169 kr på Sb och jag tycker att det är riktigt bra. Här finns genomgående bra balans och schysst syra. I doften finns det citronzest, ananas, persika och apelsin. Mieraltonerna är ganska tydliga medan smör- och örttonerna är mer diskreta.

I smaken är det Granny Smith-äpplen som dominerar men här finns också lime, nötter, smör och fat. Vinet har legat 14 månader på franska fat där 25% var nya. Det har inte genomgått malolaktisk jäsning.

Bland annat den friska syran gör att vinet blir ganska mitt i prick till regnbågsöringfilébitar med ett täcke av chream cheese som smaksatts med bland annat citron, dijonsenap, parmesan och rostade cashewnötter och som serveras med puylinser och haricots verts. Vinet funkar utmärkt redan nu men jag kommer lägga undan några flaskor av denna trevliga chard i ett par, tre år.


Regnbågsöring under dijontäcke med cashew

2 pers

300 g filé av regnbågsöring
salt
100 g cream cheese
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl rostade och hackade cashewnötter
1/2-1 dl grovriven parmesan
saft och zest av 1/2 citron
2 tsk dijonsenap
svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Salta laxen och lägg i en ugnsfast form. Blanda cream cheese med övriga ingredienser och smaka av. Bred på fisken och sätt in en termometer. baka i ugn tills fiskens innertemperatur når 50°.


Regnsbågsöringfilé med ett smarrigt täcke av cream cheese på en bädd av
puylinser och haricots verts. Notera speciellt de korslagda i förgrunden!

1 kommentar:

ola sa...

låter smarrigt, ska testa receptet ikväll. undrar dock vad jag ska välja för fisk i brist på regnbågsöring. tror det får bli en laxbit här.