Anpassad sökning

söndag, september 09, 2012

2009 Sebastiani Zinfandel Sonoma County


Zin-blandning från Sebastiani i Sonoma som siktar lite högre än syltbomberna som på Sb brukar kosta runt hundralappen. Sebastiani Zinfandel ligger på 175 vilket prismässigt gör att den hamnar jämsides med Seghesios bas-zin för 179 kr och kanske bör jämföras med denna.

Zindruvorna till Sebastianis vin kommer från Alexander Valley, Dry Creek Valley och Russian River Valley och blandningen består av 79% Zinfandel, 17% Petite Sirah, 2% Syrah och 2% Barbera. För att jämföra med Seghesio kommer druvorna till det vinet från Alexander Valley och Dry Creek Valley. Seghesios hemsida berättar inget ytterligare om druvorna i 2010:an som är aktuell årgång och andra hemsidor verkar inte riktigt vara överens. Vissa hävdar att Seghesio kör med 100% Zinfandel medan andra hävdar att en liten del Petite Sirah finns med "for added complexity".

Smak och dofttestet vinner Seghesio med sin elegans men den lite bonnigare Sebastiani har inget att skämmas för. I den fruktiga doften hittar vi björnbär och jordgubbar. Jordgubbarna är inte "riktiga" utan snarare syntetiska, så som jordgubb upplevs i till exempel godis. Vidare hittar vi viol och något blommigt (en bukett rosor!) mint, lakrits, någon grön ört och fat. Sebastiani uppger att vinet har legat 12 månader på ungerska fat men upplyser inte om hur stor andel som var nya respektive begagnade.

Sebastianis vin har en ganska kryddig smak med svartpeppar och nejlika. Dock är det björnbär som dominerar men som får sällskap av lite cassis och här finns en hel del vaniljsötma.

Både Jen och jag tycker om 2009 Sebastiani Sonoma County som funkar utmärkt till våra chuck roll-hamburgare i utmärkta Spotted Pigg-bröd med dubbel ost, jalapenos och några tortillachips med chipotle för adderad frasighet. Enligt Sebastianis hemsida vinner vinet på att lagras i upp till tre år men det ser jag ingen anledning till att göra. I det avseendet och för samma pris tror jag mer på 2010 Seghesio Zinfandel Sonoma som det redan ligger några flaskor av här hemma. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Johan!

Var hittar du Sebastiani-viner i Sverige?

/Linn

johan p sa...

Hej Linn!

Den är köpt på Systembolaget. Fanns med i höstlanseringen 1 september 2012 och finns inte längre i butik. Svensk importör var Sjölunda Gård Vingrossisten AB.

/Johan P