Anpassad sökning

lördag, september 15, 2012

2009 Lynmar Chardonnay Russian River Valley


En favorit i ny årgång från Lynmar Estate strax utanför Sebastopol, 8 mil norr om San Francisco. Lymnar är specialiserade på Pinot Noir och Chardonnay men gör också några lådor Syrah varje år.

Druvorna till 2009 Chardonnay Russian River Valley (100% Chardonnay) kommer från tre olika kloner och fyra vingårdar. De 360 flaskorna som Sb tog in och började sälja 3 september kostar 299 kr/styck.

Vinet har en fruktig doft med päron, gula äpplen och ananas. Här finns också champinjon och vanilj. Fathanteringen, 11 månader på franska fat (22% nya) är delikat och perfekt avvägd enligt oss.

Faten återkommer naturligtvis även i smaken som också innehåller äpple, apelsinzest och mineral.

Frågan är om inte denna favorit i årgång 2009 har överträffat sig själv? Mycket, mycket bra!

Vi dricker vinet till papardelle med en svampragu på trattkantareller och gula kantareller med hummus och det blir en svårslagen kombination.

Mmm, kantareller!


Svampragu

2 pers

1 dl brödsmulor
200 g trattkantareller
200 g gula kantareller
1 morot i julientärningar
1/2 normalstor gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
smör
75 g  hummus
0,75 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
salt
vitpeppar
2 msk färska timjanblad

Stek brödsmulor i någon msk smör. Ställ åt sidan. Rensa och grovhacka svampen. Lägg i torr stekpanna och sätt på medelvärme. Ånga bort vattnet från svampen. Tillsätt 25 g smör och stek svampen tillsammans med lök och morot. Tillsätt vitlök när det börjar knäppa i svampen och stek vidare i någon halvminut. Rör sedan ner grädde, fond och hummus. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Rör ner brödsmulor och timjan. Servera med pasta (med en klick smör), nyriven parmesan och svartpeppar.

Pappardelle med svampragu och nyriven parmesan.

Inga kommentarer: