Anpassad sökning

fredag, april 06, 2012

2008 Charles Smith Wines King Coal Stoneridge Vineyard


55% Cabernet Sauvignon och 45% Syrah från Stoneridge, som legat på franska ekfat (hälften nya) i 27 månader. Från samma vingård kommer förresten också druvorna till Charles Smith Wines omtalade toppvin Royal City Syrah.

Jag är inte säker men misstänker att namnet King Coal kommer från Upton Sinclairs roman med samma namn från 1917. Jag har visserligen inte läst boken men varför har Charles Smith ett skelett på etiketten?

Av 2008 King Coal gjordes det endast 352 lådor. Några av dessa hamnade via Handpicked i beställningssortimentet för 795 kr men är nu slutsålda.

Vi dricker King Coal till timjankryddad hjortstek, hasselbackspotatis och en skysås. På köttet strör vi lite granatäpplekärnor.

Det blir helrätt till det kraftiga och ganska fantastiska vinet som vi luftar i ett par, tre timmar. I den komplexa och fruktiga doften hittar vi  körsbär, blåbär, svarta vinbär och björnbär. Inslaget av ek är ganska påtagligt och här finns ett knippe gröna örter med bland annat mynta. Denna tillsammans med vanilj blir något som för tankarna till Jenka-tuggummi. Som avslutning dyker lite mörk choklad också upp och sammantaget blir det hela ganska fantastiskt.

Det samma gäller för smaken. Spåren av fatlagringen är ganska tydliga men det är körsbär och björnbär som dominerar och får sällskap av vanilj, choklad och salmiak.

Timjankryddad hjortstek, skysås, granatåpplekärnor och till det
broccoli och hasselbackspotatis.

7 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Visste du inte skulle kunna hålla dig ;-)

Får se hur många dagar jag nu klarar hålla mig från min! Har man blott en känns det som man kan korka upp direkt :-)

johan p sa...

Precis så gick också mina tankar. Den som väntar på något gott väntar alltid för länge ;-)

Vi luftade vinet några timmar innan vi serverade och även om det hände (positiva) saker med det under kvällen var det inte jättemycket.

Winepunker sa...

Fan, jag blev utan pga. Bolis sjabblande. Trots att jag gjorde beställningen samma dag Margareta kom med utskicket fastnade den i kvarnarna på något mystiskt sätt. När den väl skakat loss var det slut i lagret.

Jag tror jag hade gillat den :-)

Kayaker sa...

Jag glömde bort det och när minnet vaknade till liv så var det för sent. :-(
Jag får väl trösta mig med mina Royal City Syrah.

Niklas Jörgensen sa...

Har ännu inte testat King Coal men något säger mig att Royal City är och förblir ett bättre vin! Det här är en Syrah-kille, utan att förringa just King Coal.

Johan, vet inte om du håller med men jag tyckte att Syrah var överlägset Cab när vi provade genom rasket förra året?

Du som kan jämföra, vilken är din föredragna Smith-flaska?

johan p sa...

Japp, för mig kommer också de rena Syrah-vinerna främst men jag har svårt att göra en rättvis jämförelse mellan Royal City för länge sedan och King Coal i går. Har inga anteckningar att jämföra och mitt smak- och doftminne räcker inte riktigt till... Förresten tyckte jag att K Vintners Syrah Morrison Lane sparkade stjärt med allt annat på 19 glas-provningen...

Micke sa...

Tack för din rapport. Jag har en flaska King Coal som väntar på att förlora sin kork. Jag gissar genom din beskrivning att det får vänta ett tag till. Här i har vi ju en hel del Cab med jämförelse av Royal City Syrah som är så god i sin unga silkeslena frukt. Jag har även en flaska K Morrison Lane som jag är väldigt sugen på att prova, det får nog bli innan sommaren är här.
Glad Påsk