Anpassad sökning

lördag, april 21, 2012

2004 Dom. du Père Pape Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère

2004 Dom. du Père Pape Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère

Châteauneuf-du-Pape med 70% Grenache, 20% Mourvèdre och 10% Syrah från mestadels mycket gamla stockar.  2004 La Crau de ma Mère kostade 241 kr på Sb när det släpptes sent 2006.

I den ganska kryddiga doften hittar vi plommon och mörka körsbär. De senare även i form av sylt. Här finns toner av mint, örter och fat.

Vinet upplevt som relativt sött men samtidigt finns här bra med syra. Det första som hamnar i mina anteckningar är marmelad  på röda plommon. Precis sådan som moster Gertie på Råå gjorde.  Här finns inga tanniner att tala om men däremot gott om fat och massvis med lakrits i den inte alltför långa eftersmaken.

La Crau de ma Mère passar oss som hand i handske och det funkar mycket bra till edamamebönor och majs som vi kokat i kycklingbuljong och grädde och äter till top sirloin från Nebraska. Receptet på de goda bönorna kommer ursprungligen från Jamie Oliver men vi har ändrat en del.


Krämiga edamamebönor

2 pers

2 tjocka skivor bacon, skuren i tärningar
1 mska timjanblad
1/2 liten gul lök, finhackad
1/2 morot finhackad
1/2 blekselleristjälk, finhackad
200 g frysta edamamebönor
100 g fryst majs
1,5 dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
en klick smör
salt
vitpeppar

Stek baconbitarna knapriga. Ta dem ur pannan och lägg på hushållspapper. Lägg morot, lök och selleri i samma stekpanna och fräs tills de blir mjuka. Tillsätt ev lite olja om det behövs. Häll sedan i buljong, grädde, bönor och majs. Sätt på lock och småkoka i ca 10 min. Strö över timjan och bacon. Smaka av med salt och vitpeppar.
Top sirloin med BBQ-glace och krämiga edamamebönor med timjan och bacon.

Inga kommentarer: