Anpassad sökning

lördag, april 14, 2012

2007 Kistler Chardonnay Vine Hill Vineyard

2007 Kistler Chardonnay Vine Hill Vineyard

Med goda betyg från storheter som Robert Parker (93-95p) och Michael Jamais (93-94p) hade vi höga förväntningar på denna Chardonnay från Kistler. Dessa infriades med råge och vinet var perfekt till tagliatelle med räkor i en smörig sås!

Den lite mer än 8 ha stora vingården Vine Hill ligger granne med Kistlers vineri på Vine Hill Road i Sebastopol och planterades 1988. De första vinerna från den sandiga vingården kom 1991. Då hade firman funnits i tretton år. Den första årgången (1979) producerades 3 500 lådor vin. I dag är man uppe i cirka 25 000 lådor om året.

2007 Chardonnay Vine Hill Vineyard har en läckert fruktigt doft av gula äpplen, citrus och exotiska frukter tillsammans med crème brûlée och toffe, perfekt avvägd ekbehandling, aningen champinjon, nätter och vanilj.

Karamell, honung, vanilj och mogna gula äpple tillsammans med citrus och en liten champinjon återfinns i smaken som är ganska lång och som inte lider speciellt mycket av att temperaturen efterhand höjs.

Vinet inhandlades på SB förra sommaren och kostade 599 kr. Det är nu slutsålt men i beställningssortimentet finns fortfarande Durell Vineyards från 2007.

Se California Wine Report för en genomgång av Kistlers 2007:or. 


Pasta med räkor i smörig sås med gräslök

3 pers

400 g stora räkor med skal
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
1/2 l vatten
1 dl vispgrädde
ev 1 msk maizena utblandat i lite vatten
1/2 tsk hackad chipotle i adobo (eller en nypa cayenn) 
5 msk smör
1/2 röd paprika, finhackad
1/2 dl hackad gräslök


Skala räkorna och koka ihop en fond på skalen. Börja med att fräsa skalen i olja några minuter och tillsätt sedan lök och på slutet även vitlöken. Häll på vin och koka ner tills det nästan är torrt. Tillsätt vatten och tomatpuré och koka ner tills det återstår ca 1 dl vätska. Sila fonden och häll tillbaka i en gryta. Tillsätt grädde. Krydda med chipotle eller cayenn. Red ev med maizena om du önskar en tjockare sås. Vispa i smöret, en msk åt gången. Blanda sedan i räkor, gräslök och finhackad röd paprika. Servera med pasta.


Tagliatelle med räkor i en smörig sås med gräslök.

Inga kommentarer: