2008 Anchor Steam Christmas Ale
Det kanske är sent att dricka julöl i början av februari men att släpa en magnumflaska till julfirandet i Skåne eller att Jen och jag skulle dricka upp den själv har aldrig varit aktuellt. Dessutom är Jen inte speciellt förtjust i mörka öl.
Men i går med goda vänner på besök och rotmos med rimmad oxbringa på bordet var det dags för Ancors Streams unika julöl från 2008.
Anchor Brewing i San Francisco gör Christmas Ale varje år sedan 1975 med vissa små förändringar i det hemliga receptet. Det enda som hittills avslöjats av Fritz Maytag som äger Achor är att kryddnejlika inte ingår i receptet.
Jeffrey Pine |
Även etiketten förändras. Nya träd dyker upp varje år och 2008 pryddes etiketten av en Jeffry Pine, ett träd som växer i Oregon och Kalifornien. Alla etiketter finns på Anchors hemsida.
Av årets julöl som jag provade var favoriterna Midvinternattens Mörker 2010 från Sigtuna Brygghus och Santa's Little Helper från danska Mikkeller. Två helt olika öl som passar till olika delar av julbordet. Achors Christmas Ale från 2008 skiljer sig i sin tur från dessa på nästan alla plan men riktigt gott är det och det fungerar förträffligt ihop med rotmoset med sin sötma och rostade toner.
Det sistnämnda kommer från att jag ugnsrostar rotfrukterna innan jag stöter dem ihop med spad från den rimmade oxbringan. Inte svårare än att göra "vanligt" rotmos men godare. Prova!
Anchor Cristmas Ale från 2008 har en kryddig och något söt doft med kanel, lakrits, muskot, kavring och sirap. Kavring finns också i smaken liksom muskot och torkade frukter. Tänker närmast på fikon och aprikoser. Inga noter togs under middagen och jag har säker glömt en del om denna härligt krämiga öl. 2008 kostade Anchor Steam Christmas Ale på magnumflaska 144 kr.
Rotmos
6 pers
1 kg kålrot
200 g morötter
200 g palsternacka
300 g fast potatis
olivolja
spad från köttkok alt grönsaksbuljong
50 g smör, brynt
salt
vitpeppar
Sätt ugnen på 175°. Skala och skär kålroten i halvor eller kvartar. Lägg på en smord plåt och häl lite olja ovanpå. Efter ca 20 minuter är det dags att lägga in de skalade morötterna och efter ytterligare ca 20, potatis och palsternacka. Rosta i ugnen sammanlagt ca 1,5 h eller tills rotfrukterna är mjuka. Häll sedan rotfrukterna i en gryta och stöt ihop dem men inte alltför noggrant. Tillsätt brynt smör och kokspad/buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med kokt rimmad oxbringa eller fläsklägg och grov, sötstark senap.
3 kommentarer:
Anchor Christmas Ale är i mitt tycke den enda julölen värd att köpa. (Det går inte åt så mycket julöl hemma hos mig) Unik i sin smak (även om den varieras). Fin syrlighet och "normal" alkoholhalt. Utvecklas dessutom fint med lite lagring. En klar favorit!
Anchor Christmas Ale är en av få julöl som finns hemma varje jul - gillar också deras steam beer. Du har väl sett att man kan köpa det fat http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=71751&Butik=0&SokStrangar=
Är grymt sugen!
Magnus Reuterdahl
Jag har gillat alla årgångar av Anchor Christmas Ale som jag provat men detta är första gången jag testar en som fått ligga ett par år.
Jag visste inte att det gick att köpa Steam Beer på fat, det är annars också en personlig favorit.
När vi var i San Francisco missade jag tyvärr att besöka bryggeriet trots att jag bokat in mej på en rundtur. Grämer mig fortfarande för det...
Skicka en kommentar