Anpassad sökning

söndag, februari 27, 2011

2009 Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape Blanc


Det har skrivit ganska mycket om Sb:s nya hemsida, till exempel här och här och en del om den s k "länkblundern", till exempel här och här. Den första frågan jag ställer mig är om en ny hemsida förtjänar denna uppmärksamhet? Att det sedan visar sig att hemsidan innehåller en hel del buggar är genant för ett företag av Systembolagets storlek.

Om Systembolaget vill att "gamla" länkar till deras hemsida ska fungera även på den nya sidan är självklart upp till dem men att det inte fanns något alternativ "eftersom vi har bytt till ett helt nytt system" som Systembolagets informatör  Mattias Österman säger till Livets Goda låter i mina öron inte som någon speciellt trovärdig förklaring.

Jag har i alla fall börjat göra om länkarna till Sb från denna blog. Om vinet säljs på Sb eller finns i beställningssortimentet lägger jag alltid en länk från vinets namn under bilden på etiketten. Vissa viner stämmer dock inte på Systembolagets nya sida. Ett namn på ett vin leder helt enkelt till information och bild på ett helt annat vin och då har jag naturligtvis inte länkat. Förutsätter dock att Sb kommer att rätta till detta efterhand.

Så till lördagens mat och vin. Jag hade bestämt mig för att testa att laga Sopa de lima, en mexikansk limesoppa med kyckling men ställde mig frågande till om jag skulle dricka vin till detta och i så fall vad? Jag tycker det är svårt med klara soppor och vin och den friska/syrliga limesoppan med många olika sorters kryddor gör det knappast enklare.

Därför tar jag hjälp av Den långe Jugoslaven som föreslår 2009 Clos du Mont-Olivet Blanc från Châteauneuf-du-Pape. För att vara på den säkra sidan ser jag till att också ha några Corona i kylen men varken vin eller den mexikanska ölen är någon fullträff till maten. Definitivt godtagbart och ett gott vin men inte en "match made in heaven".

Mina erfarenheter av vita viner från Châteauneuf-du-Pape är i det närmaste obefintliga. Jag har inte helt lyckats lista ut vilka druvor som ingår i 2009 Clos du Mont-Olivet Blanc.  Firman länkar på sin hemsida till information om 2008:an och på andra sidor finns olika uppgifter. Enligt Wine Advocate ingår Picpoul, Picardin, Bourboulenc, Roussanne, Clairette, och Grenache.

Vinet har en fet, glycerinaktig doft med citrus, röda vinteräpplen och gula päron. I smaken är de röda vineräpplena utbytta mot gula, något övermogna. Päron, cirtus och glycerin återkommer. Gott men inte riktigt min thekopp. 

Vinet fungeras som sagt OK till soppan men det mexikanska ölet med limeklyfta är inte perfekt det heller. Soppan i sig själv är riktigt, riktigt trevlig.

Det finns massor av recept på Sopa de lima på nätet. Vissa, gjorda på buljongtärningar och kycklingfilé är snabblagade medan de som startar med färsk kyckling som min variant är lite mer tidskrävande. 


Sopa de lima

3 pers

Fond
1/2 kyckling, ca 1 kg
1 gula lök, skuren i kvartar
6 vitlöksklyftor
1 msk svartpepparkorn
1 tsk nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 kanelstänger
1 tsk korianderfrö
1 tsk salt
2 l vatten

Dela kycklingen i mindre bitar. Lägg i en stor gryta tillsammans med lök, vitlök och kryddor Häll på vatten så det täcker kycklingen. Koka upp och sjud i ca 1 h utan lock. Ta ur kycklingen och ställ åt sidan. Sila ut lök och kryddor och spara (kyl) buljongen. Pilla kycklingen och skär köttet i mindre bitar.

Soppa
1 gul lök, skuren i kvartar
8 vitlöksklyftor
1 tsk kummin, mortlad
2 tsk oregano
1/2 dl hackad koriander
ett par kvivsuddar cajenn
salt och svartpeppar
2 lime, zest och saft


Separera buljong från olja. Rosta lök och vitlök i ugn på grill tills de blir nästan brända. Blanda med lite buljong och mixa. Lägg allt i gren gryta, utom limejuicen och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt småkoka i ca 15 minuter. Tillsätt kycklingen och koka i några minuter till. Tillsätt limejuicen och smaka av.

Servera med remsor av majstortillas som friterats i olja, avokado skuren i tärningar, hackad koriander och riven cheddar.

Sopa de lima med friterad majstortilla, avokado, koriander och riven cheddar

6 kommentarer:

Ulrik sa...

Systembolaget har inte koll på websidor - heller.

Det går alldeles utmärkt att lägga upp en tabell som automatiskt hänvisar från gamla flyttade sidor till de nya.

Jag har varit med och gjort det på ett företag som bytte system helt - och brydde sig om kunderna. Det är nog där skillnaden ligger. De kanske skulle sälja mer med fungerade länkar? :-)

Anonym sa...

Du har nog rätt i att SB:s nya hemsida kanske inte förtjänar all den uppmärksamhet den fått i bloggar m.m. Men då den är någon form av arbetsverktyg i och med att man länkar till den och letar efter var man kan finna viner eller beställer dem och då blir det lätt att man ger den viss uppmärksamhet. Kanske särskilt så när vissa problem uppstår.

Magnus Reuterdahl

johan p sa...

Magnus,

Efter inlägget är så klart jag lika "skyldig" som alla andra som uppmärksammat den nya hemsidan.

Precis som du är jag en flitig användare av Systembolagets hemsida och jag är ganska besviken över att nya hemsidan mest känns som en aningen snyggare variant av den gamla, utan de förbättringar jag hoppats på. Att det fortfarande inte går att söka på producent och att möjligheten att leta efter vin som gjorts enbart eller delvis på någon speciell druva har tagits bort är kanske det sämsta. Eller är det bara jag som inte förstår hur man gör?

Anonym sa...

visst går det att söka på producent samt nu även importör..

/J

johan p sa...

Skönt! Då var det som jag misstänkte, att jag inte förstod bättre.

Anonym sa...

Man kommer väl efterhand att vänja sig - men du har rätt det känns mest som ny yta - två bra bitar är dock en bättre koppling till e-beställningen och jag tror också att sökmotorn med tiden kommer kännas som en förbättring