Anpassad sökning

lördag, februari 19, 2011

2006 Zaca Mesa Syrah


Zaca Mesa var först med att plantera Syrah i Santa Barbara County. Sedan starten i början av 1970-talet hade flera olika druvor provats men det var först 1978 Syrah kom med i bilden.

Zaca Mesa var också första vineri från Central Coast som kom med på Wine Spectators lista över årets bästa viner (1995). Senast var förra året då 2006 Syrah hamnade på 29:e plats. Personligen är jag inte så intresserad av poäng och utmärkelser men förstår självklart den ekonomiska betydelse detta har. Intressanta är dock personerna som arbetat med vinerna och Zaca Mesas roster innehåller namn som Bob Lindquist (Qupé), Jim Clendenen (Au Bon Climat) och Adam Tolmach (Ojai).

Jag gillar ung Syrah men givetvis är det tidigt att dricka 2006:an redan nu. Den hade förmodligen mått bra av 3-5 år i källaren. Zaca Mesa själva menar att vinet utan problem kan ligga i tio år.

Vi anstränger oss minimalt med matlagningen och dricker 2006 Zaca Mesa Syrah till enkla hamburgare gjorda på utmärkt malet kött från Ejmunds Gård.

Vinet har en ganska fantastisk doft med björnbär, körsbär, svarta vinbär,  hallon och jordgubbar. Här finns en vegetal ton av paprika och gräs, en animalisk av rött kött tillsammans med krydda i form av lakrits och vanilj. Salvian som Zaca Mesas vinmakare Clay Brock talar om kan vi inte hitta.

Vinet är ganska extraherat men inte över gränsen till att det blir tuggigt. Här finns en tilltalande kärvhet och ganska hög syra. Björnbär, körsbär och vinbär kommer främst i den fruktiga, söta och något syltiga smaken. Eftersmaken är ganska lång med en liten hetta från de inte helt integrerade 15 procenten alkohol.

Ett mycket, mycket bra vin om man som vi gillar stilen och med ett ovanligt tilltalande pris på Sb (210 kr).

Hamburgare med tillbehör på San Francisco sourdough

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Har hört Zaca Mesas namn titt som tätt på sistone och kollat runt lite. På tasting notes från på Cellartracker låter det som ett annat vin än det du pratar om.

"This is not the in your face Syrah that is over extracted and possibly over-oaked. This one is balanced, fairly light, and moderately fruity."

Antar att det beror på vad man förväntar sig eller vad man druckit tidigare? Roligt att det kan skilja sig så mycket i a f.

210kr är ju överkomligt pris, men tycker du att man ska lägga till två tjugor och köpa Ojais Santa Barbara Syrah som släpps på tisdag istället?

/A

johan p sa...

Hej,

Jag reagerade också över inlägget på Cellartracker men har genom åren fått ganska liten tilltro till många amerikaner på Cellartracker som skriver om amerikanska viner. Nästan ingenting är alltför koncentrerat… 2006 Zaca Mesa Syrah var enligt min smak nära men på rätt sida om gränsen.

Med tanke på priset är det ett mycket bra köp som gärna får ligga till sig flera år.

Jag är normalt väldigt förtjust i Ojais viner och kommer att köpa några flaskor Santa Barbara Syrah på tisdag. Vågar mig inte på ett uttalande om det ena eller andra är att föredra förrän jag provat.

Mitt råd blir alltså att köpa båda och sprida kostanden genom att spara flaskorna några år.


Johan P

Anonym sa...

Hej!
Ja, du har onekligen en poäng med jänkare på cellartracker :) Man har ju sett några "Wow, this is the best pinot like ever, Truly amazing stuff! 97p" om halvdana viner...

Jag tror tar en chans på Ojai imorgon och hoppas att Zaca Mesa finns på hyllorna ytterligare ett tag.

/A