Anpassad sökning

söndag, februari 13, 2011

1989 Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese


Svenskarna verkar gilla mogen Riesling till överkomliga priser, i detta fall 149 kronor. I alla fall tog 1800 flaskor Steinberger Riesling Spätlese 1989 från Kloster Eberbach i Eltville am Rhein slut i ett nafs. Lika fort försvann också två årgångar Spätlese, båda från Kloster Eberbach och vingården Rüdesheimer Berg Schlossberg -  1200 flaskor 1998 och 800 flaskor 1989. Enligt importören Granqvist är det större efterfrågan i Sverige på äldre årgångar jämfört med i Tyskland. "Där vill vinkonsumenterna hellre dricka unga viner och många vingårdar har svårt att få avsättning för sina vinkällarrariteter". 

Det tackar vi det tyska folket för och Jen, nyss hemkommen från arbete i Vietnam lagar pomelosallad och strimlad biff med risnudlar. Viss inspirationshjälp får vi av Minh Du Alnengs bok Äta ris som jag skrivit om tidigare. Jag gör gärna reklam för denna utmärkta bok genom att berätta att den säljs för mindre än en hundring på årets bokrea.

Vinet funkar mycket bra till maten som har mild hetta och ganska hög syra genom pomelon och knappt mogen mango. Doften i vinet är som en mindre bilverkstad med både olja och gamla däck. Här finns en hel del frukt i form av pärom, grape, apelsin och melon tillsammans med regnvåt grusväg.

Smaken är något mindre komplex med mineral, grape och päron. Här finns fortfarande gott om syra. Vinet är nästan helt torrt men fortfarande finns fortfarande tillräckligt med socker kvar att hantera hettan från de asiatiska chile-frukterna.

Sammantaget är 1989 Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese inte något stort vin men till rätt mat är det ganska perfekt. Att dricka det på egen hand som flera vinskribenter menar är det bästa, ser jag dock inte någon poäng med.



Pomelosallad

2 pers

1 knappt mogen mango, strimlad
1 morot, strimlad
1/2 fänkålsstånd, strimlat 
2 dl vatten
1 msk strösocker
3 msk risvinäger
1 liten pomelo, filéad
1 dl hackade örter (koriander, mynta, söt basilika) 
1/2 dl hackade cashewnötter (naturella)

Blanda mango, morot och fänkål i en skål.  Rör ihop vatten, socker och risvinäger och över. Låt stå i ca 1,5 h. Krama ur vätskan. Tillsätt pomelo, örter och nötter. Servera med dressingen


Dressing

1/2 lime, pressad
2 msk fisksås
1 röd chile
2 vitlöksklyftor
1,5 msk socker
2 msk vatten

Mortla chile, vitlök och socker. Blanda med fisksås, och limejos. Späd med vatten till önskad smak.



Strimlad biff med risnudlar

2 pers

4 tunna skivor lövbiff, strimlade
2 små gula lökar, strimlade
3 chilefrukter, strimlade utan kärnor  
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad koriander
1/2 lime, pressad
2 msk kycklingfond
svartpeppar
200 g breda risnudlar

Marinera biffen och löken i limejos, fond, chile och lite koriander i någon timme. Dra ett par varv med pepparkvarnen också. Lägg nudlarna i hett vatten i tre minuter. Sila bort vattnet. Lägg nudlarna på ett fat. Stek biff och lök hastigt.  Ta bort vitlöksklyftan. Lägg ovanpå nudlarna. Garnera med resten av koriandern.
Pomelosallad och strimlad biff med risnudlar

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan tänka mig att anrättningen passade utmärkt med vinet. Låter riktigt gott. Tror som du att vinet gör sig bäst till mat./Höganäs