Anpassad sökning

söndag, oktober 31, 2010

2008 Bonterra Vineyards Zinfandel


Det har blivit dags för lite tex-mex mat och till detta är det nästan självklart för oss att plocka fram en Zinfandel. Vi väljer, den för Sb-kunder välkända producenten Bonterra vars viner finns i massor av Sb-butiker runt om i landet. Firmans Chardonnay ska till och med finnas i alla monopolets drygt 400 butiker.

Bonterra startades av Fetzer men ingår numera i jättefirman Brown-Formans portfölj. Redan från starten 1987 var organiskt odlade druvor något som Bonterra satsade på och i dag är hela firmans odlingar certifierade av Kaliforniens motsvarighet till KRAV (California Certified Organic Farmers).

Bonterra hör hemma i Mendocino County några timmars bilresa längst Stilla Havskusten, norrut från San Francisco. Mendocino County är förutom vin och redwood-träd, kanske mest känt för marijuana. Det talas om att över hälften av Mendocinos ekonomi vilar på marijuanaodling och om det blir ett Ja till Proposition 19 vid valet den 2:a november, det vill säga legalisering av drogen i Kalifornien,  kanske Mendocino blir det Nya Napa Valley - fast för marijuana istället för vin.

Bonterra Zinfandel funkar bra till våra fajitas med bland annat oxkött, guacamole och refried beans. Vinet hamnar någonstans mitt emellan de ofta billiga och översyltiga varianterna och de lite stramare som kanske passar bättre till stekar än till mexikansk mat med hetta.

Vinet har doft av mycket mogna björnbär, plommon, hallon och vinbär. Här finns brända fat, kirsch, vingummi och smulpaj.

I smaken hittar vi björnbär, körsbär och jordgubbar. Faten är tydliga med en rejäl dos vanilj. Alkoholen som ligger på 14% är inte helt integrerad och det finns en aning runda tanniner.

Enligt Bonterras hemsida består vinet av 88% Zinfandel, 8% Petite Sirah och 4% Cabertet Sauvignon men enligt den svenske importören Philipson Söderberg är det 90% Zin och 10% Petite Sirah. Några uppgifter om lagring hittar jag inte på importörens sida men enligt producenten har vinet legat 8 månader på begagnade ekfat.
Fajitas med guacamole, majs och refried beans

Inga kommentarer: