Anpassad sökning

lördag, oktober 30, 2010

2006 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Artemis


Stag's Leap Wine Cellars strax utanför Yountville i Napa Valley, startades 1972 av Warren Winiarski och i och med The Paris Judgement 1976 blev firman ett namn att räkna med. Stag's Leap Wine Cellars 1973 Cabernet Sauvignon vann nämligen hela tävlingen. 2007 sålde Winiarski sitt verk till Ste. Michelle i Washington och italienska Marchesi Antinori Srl.

Tidigare i år tog Ward Wines över den svenska distributionen och hittills har det dykt upp en Chardonnay och tre olika cabbar från den berömda Napa-producenten. Dagens vin är den enklaste och billigaste av de tre röda och består av 92% Cabernet Sauvignon och 8% Merlot. Druvorna är delvis inköpta och delvis från firmans egen vingård Fay.

Vi luftar vinet i cirka tre timmar innan vi sticker näsorna i glaset. Här finns gott om mörk frukt. Givetvis svarta vinbär men också körsbär, plommon, lite björnbär och torkade tranbär. Vi hittar en örtig, kryddig ton av lagerblad, anis och muskot liksom en svag fatton.

Frukten, bären och den örtiga tonen återkommer i den ganska kompakta smaken som också innehåller tobak och tjära. Här finns en hel del tanniner som ger ett behagligt tuggmotstånd. Vinet har legat 18 månader på franska fat (34% nya) men dessa är fint integrerade. Alkoholhalten är på moderata 13,5%.

En mycket elegant och utmärkt god amerikansk cab som både Jen och jag tycker mycket om. Detta smakprov höjer förväntningarna på 2005 Cask 23 som dock får ligga på rygg i källaren några år till.

Vinet fungerar över förväntan till kvällens middag som bestod av varsin tonfiskkotlett med en lönnsirapsglaze och en varm potatis- och päronsallad.


Tonfiskkotlett med lönnsirapsglaze

2 pers

2 tonfiskkotletter
1 msk dijonsenap
2 msk lönnsirap
1/2 dl olivolja
salt
svartpeppar

Blanda ihop senap, sirap och olja. Salta och peppra kotletterna. Pensla på glaze. Stek hastigt på båda sidor i olja. Pensla med glaze ytterligare en gång. Servera resterande glaze vid sidan av som sås.


Potatis- och päronsallad

1/2 kg fast potatis, skalad och skuren i grova bitar
1/2 dl olivolja
2 päron, skalade och skurna i aningen mindre bitar
1 röd lök, skalad och skuren i ca 8 delar
1-1,5 tsk curry
1/2 dl flagad rostad mandel
1 kruka dill, hackad
1 citron, saften
salt
svartpeppar

Stek potatisen på medelvärme tills den blir nästan genomstekt, ca 10-15 min i ganska mycket olja. Tillsätt päron och lök. Stek vidare i ca 5 minuter. Strö över curry, mandel, dill och häll på citronsaften. Rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Inget av recepten är mitt egna påhitt. Jag hittade dem på Epicurious men lagade ur minnet vilket  innebar att recepten ovan skiljer sig en del från originalen.
Tonfiskkotlett med lönnsirapsglaze och en
varm potatis- och päronsallad

3 kommentarer:

Tobias sa...

Kul att höra andra som testat viner härifrån.
Var i USA på vinresa i sommras och hade nöjet att testa igenom deras viner på gården.

Cask 23 är riktigt läcker även om favoriten är deras fay vinyard cab var den bästa.

Martin P sa...

Hej!
Om du skulle välja mellan Robert Craig, som du drack för ett tag sedan, och Artemis vilken väljer du?

johan p sa...

Hej Martin,

Jag vill helst ha båda men blir jag tvungen att välja skulle det nog bli Craig's Mt Veeder, vilket kanske beror på att det är ett par år äldre.