Anpassad sökning

lördag, oktober 09, 2010

2004 Château Giscours

2004 Château Giscours

Vårt första smakprov av Château Giscours från 2004. Vinet är såklart fortfarande ungt men med bara en timmes luftning tycker vi att det fungerar utmärkt att dricka redan nu.

Château Giscours blev klassificerad som 3e Cru Classé i bedömningen 1855 men är kanske mest omtalat för sin roll i skandalen 1998 då det uppdagades att slottet köpt en ansenlig mängd ekspån och det visade sig att dessa använts i firmans andravin. Vinmakaren blev bötfälld för tilltaget och hela regionens anseende sjönk. Frånsett detta har Château Giscours i dag ett hyggligt rykte, speciellt för att hålla en jämn hög kvalité på sina viner.

2004:an har initialt doft av svarta vinbär, körsbär och plommon. Här finns en bränd, rökig ton och tjära tillsammans med lagerblad och cederträ. Med en timmes luft är blyertsaromerna tydliga och bärtonerna intensivare.

Smaken är initialt ganska tunn med svarta vinbär, och plommon, tjära och blyerts. Vi blir besvikna men efter en timme åker mungiporna upp igen. Vinet upplevs nu som kraftigare och betydligt mera sammansatt. Frukttonerna har blivit tydligare och vi hittar vanilj vid sidan av bären. Gott är det!

Vi dricker vinet till en Boeuf Bourgignon och jag upptäcker till min förfäran att sådan saknas bland recepten här på bloggen. Tills nu.

Ett mycket enkelt recept. Långt ifrån Julia Childs berömda variant.

 
Boeuf Bourgignon

4-6 pers


1 kg oxkött av t ex fransyska, skuren i grova tärningar
smör
1 gul lök, finhackad
1 morot, skuren i slantar
3 vitlöksklyftor, finhackade
200 g rökt fläsk
250 g champinjoner
1 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
1 msk vetemjöl
4 dl rött vin
2 dl kalvbuljong
2 lagerblad
1/2 tsk rosmarin
10 (små) schalottenlökar
Persilja, hackad

Stek köttet, lök, vitlök, morot, fläsk och champinjoneri smör i omgångar i en stekpanna. Lyft över till en gryta. Tillsätt tomatpurén och rosta denna lätt i grytan. Krydda med salt och peppar. Tillsätt mjölet och häll därefter på vin och buljong. Lägg rosmarin och lagerblad i grytan. Koka på svag värme i ett par timmar. Stek schalottenlökar i stekpanna och lägg dessa i grytan. Strö över persilja och servera med bröd.

Inga kommentarer: