Anpassad sökning

söndag, oktober 10, 2010

2007 Lynmar Chardonnay Russian River Valley


I lilla Sebastopol, någon mil från Stilla Havskusten och 8 mil norr om San Francisco slog sig stenrike Lynn Fritz ner 1980 för att hämta andan mellan arbetspassen på Fritz Companies och för att umgås med familjen. Lite trädgårdsskötsel blev det också tid till. Druvorna som växte på markerna såldes vidare, bland annat till Etude men 1994 kom de första egna Pinot Noir och Chardonnayvinerna till världen. Tio år senare sålde Lynn Fritz sitt Fritz Companies och investerade i ett modernt vineri till Lynmar.

Chardonnay och Pinot Noir trivs bra i det svala klimatet i denna del av Russian River Valley och Lynmar Estate har inte satsat på att göra vin på några andra druvsorter.


Vi dricker vinet till ugnsrostad kyckling med pumpa- och äpplebitar, risotto med trattkantareller och en enkel sallad. Maten blir mycket välsmakande och vinet passar utmärkt.

I den blommiga, fruktiga doften hittar vi gula äpplen, melon, citrussaft och zest tillsammans med en blandning av exotiska frukter, nötter och fet Niveakräm.

Smaken är frisk och rund med gula och gröna äpplen, citronzest, pop corn och smör. Här finns en parfymerad ton av exotisk frukt, vi tänker närmast på Rambutan. Ekbehandlingen är mycket behaglig. Det tycker vi om men blir något förvirrade när Lynmar respektive Divine som importerar till Sverige, berättar om vinet. Finns det två varianter av  Russian River Valley-chard från Lynmar med samma etikett?

Med tanke på de subtila ektonerna i vinet låter Divines förklaring att 40% av druvorna jäst i ståltankar och att resten har vildjäst 9 månader på 30 % nya franska ekfat troligare än Lymnars egen, att vinet legat 15 månader på fransk ek där 28% var ny.

Enligt Lynmar är dessutom vinet uppblandat med 2,5% Viognier vilket inte känns helt otroligt. Något sådant berättar dock inte Divine om och förvirringen hos mig är total. Men några tveksamheter om att detta är en utomordentligt bra amerikansk Chardonnay finns det inte!Kyckling med äpple och pumpa

1 kyckling
1/2 citron, saften
salt
svartpeppar
citronpeppar
1 syrligt äpple, skuret i grova bitar
3 grova skivor vitt bröd, gärna Levain
250 g pumpa, skalad och skuren i grova bitar

Pressa citronsaft i kycklingen. Krydda insidan med salt, svartpeppar och citronpeppar.Skär bort kanterna på brödskivorna och skär brödet i ganska grova bitar, ungefär i samma storlek som äpple- och pumpabitarna. Blanda äpple, pumpa och bröd. Fyll kycklingen med blandningen och lägg resten i en ugnsfast form Placera kycklingen ovanpå och ringla över olivolja. Salta och peppra. Stek i ugn 175° i ca 40 min.

Kyckling med pumpa och äpple, trattkantarellrisotto och
en sallad med röd roman och två sorters vikentomater.

5 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Jäklar vilken vacker bild du fått till där! På kyllingen...

Lurade juggen med en Block 2 Chardonnay igår. Felton Road!

MVH

Niklas

johan p sa...

Tack Niklas!

Den där juggen går på vad som helst...

På tal om NZ Chardonnay så blev jag positivt överraskad av reavinet Elephant Hill (95 kr). Dom kan göra vin där nere.

Eva sa...

Är det inte lite optimistiskt att grilla kycklingen i bara 20 minuter? Jag grillar aldrig kyllingen utan stoppar den i lergyta så jag blir lite osäker. Det låter ju som snabbmat!
Instämmer med Niklas, det ser strålande ut!

johan p sa...

Petitesser!

Ändrat till 40 minuter nu men givetvis ska köttsaften vara klar annars får fågeln vara kvar i ugnen ett tag till.

Eva sa...

Ok! 40 minuter är ju inte en evighet, kanske är det dags att grilla en kyckling.