Anpassad sökning

lördag, maj 08, 2010

2005 Ojai Syrah White Hawk


Strax innan jag fick reda på att det här vinet skulle dyka upp i Sb:s majsläpp hade jag gjort en beställning från beställningssortimentet. Även om jag fick betala några tior mer per flaska var fördelen var så klart att jag inte behövde köa för att få tag på dyrgriparna.

2005 Syrah White Hawk är ett mycket ungt vin men jag gillar ung Syrah och då blir det inte mycket bättre än så här.

Vinet doftar maffigt och stort av olika bär. Här finns svarta vinbär, blåbär, körsbär och björnbär. För första gången känner jag också helt klara inslag av hjortron i ett rött vin. Läckert! Vidare hittar vi en jordig, kryddig ton med gräs och svartpeppar.

Bären är mycket närvarande även i smaken. Tyvärr inga hjortron här. Istället är det svarta vinbär och björnbär som dominerar. Gräs och peppar återkommer och allt är i enastående balans med de mycket blygsamma men närvarande tanninerna och en aningen syra.

Till vinet äter vi pizza med mozzarella, lufttorkad skinka och lite ruccola. Ingen idealisk kombination men god pizza och fantastiskt vin är ändå alltid ett säkert kort.

För att göra pizzabottnarna krispigare byter jag ut en tredjedel av dinkelmjölet mot durumvete och det funkar faktiskt. Skillnaden är klart märkbar. Nedan finns också recept på en utmärkt tomatsås till pizza.


Pizza

2 st

12,5 g jäst
2,5 dl vatten
1 nypa socker
½ tsk salt
2 msk olivolja
4 dl dinkelmjöl
2 dl durumvetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt i hushållsassistent till en smidig deg. Låt jäsa kallt 1 dygn. Sätt ugnen på maxvärme, gärna med baksten eller med plåten inne. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda kraftigt. Dela degen i två delar. Kavla/tryck ut ut till riktigt tunna pizzabottnar.


Pizzasås

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400g krossade tomater
2 msk kycklingfond
salt
svartpeppar
2 msk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
1 tsk socker

Skala och finhacka lök och vitlök. Mjuka upp på medelvärme i rikligt med olivolja. Tillsätt puré och höj värmen. Rosta purén och tillsätt sedan tomater, fond, en nypa salt, ganska mycket svartpeppar (ur kvarn), oregano, chiliflakes och socker. Koka i 40 minuter, gärna längre. Smaka av med mer socker och kryddor.


Pizza med mozzarella, serrano och ruccola

2 kommentarer:

Marcus sa...

Hola.. För jefla god pizzadeg. =) Thanx för tipset.
Nu har de föressten släppt Pontus No 2 på systemet. "The pump house gang" Nr:75545.

Så skynda fynda// Marcus

johan p sa...

Kul att du gillade pizzan Marcus. Tack själv för tipset om Pontus!