Anpassad sökning

söndag, november 29, 2009

Unibroue 16

Unibroue 16

En ypperligt god öl som vi drack tidigare i veckan och som jag inte kan hålla borta från bloggen fast det egentligen ska handla om "Mat och vin." Kanadensiska Unibroue 16 som har legat till sig i ett par år i källaren har en gräddig doft, härligt tjockt skum och frisk, knäckig smak med aningen sötma. Enda felet är att jag inte har fler flaskor.

Unibroue 16 gjordes för att fira bryggeriets sextonde födelsedag. Varje år gör man ett specialöl till jubileet och just nummer 16 har blivit mycket uppmärksammad och uppskattad. Ölet hade fungerat utmärkt att dricka på egen hand men vi väljer att ha det till rimmat stekt fläsk med löksås, en kombination som visar sig vara mitt i prick. Sötman i ölen harmonierar fint med den från löken.


Rimmat stekt fläsk med löksås

4 pers

5-600 g rimmat sidfläsk
4 gula lökar, fler om de är små
3 msk smör
7 dl gräddmjölk
3 msk mjöl
salt
vitpeppar

Skala och strimla löken. Stek i smör till den blir mjuk utan att ta färg. Pudra över vetemjöl och rör runt så att det blir en tjock massa. Smäd med gräddmjölken, lite i taget och låt koka på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt

Stek fläsket knaprigt genom att lägga det i meduimvarm, torr stekpanna. Inte för mycket åt gången. Flytta skivorna någon gång så att de inte fastnar. Lått rinna av påhushållspapper.

Slå några msk stekflott i såsen så blir den ännu godare.

Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer: