Anpassad sökning

lördag, november 07, 2009

2008 Forstmeister Geltz - Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett


Eftersom jag delvis studerar denna termin kändes det extra lägligt att sticka iväg på en liten höstlovsresa. Jen och jag packade väskorna och drog iväg några dagar till London.

I de ursprungliga planerna tänkte vi försöka boka bord på The Fat Duck men insåg att det skulle ta alltför många timmar av de få dagarna. Dessutom är det inte direkt ont om bra matställen i London och vi beslutade att spara Heston Blumenthals berömda restaurang till en senare, separat resa istället. Hoppas bara att det inte ska dröja alltför länge tills dess.

Istället satsade vi på lite mindre kända men knappast okända restauranger istället. Bland annat besökte vi Les Trois Garcons. En alldeles underbar liten fransk restaurang med viss svensk anknytning i och med att en av pojkarna heter Stefan Karlson. Här åt vi foie gras med rostad brioche och ett glas sött från Pacherenc till förrätt.

Till huvudrätt blev det hjortfilé för mig och oxe från Scottland till Jen. Till detta drack vi en flaska Cuvee des Sommeliers Chateauneuf des Papes från den för mig okände producenten Jaques Mestre. Vilket år vinet kom ifrån minns jag tyvärr inte. Ett mjukt och kryddigt vin på mestadels Grenache som vi båda tyckte mycket om och som var tämligen perfekt till maten. Detta vin blev bara bättre efterhand som det blev luftat i våra glas och £56 kändes faktiskt billigt!

En helt annan typ av restaurang som gjorde stort intryck var Yatcha på Broadwick Street i Soho. Restaurangens meny består av modern asiatisk fusion och speciellt förrätterna var enastående. Vi fick in friterad calamares på en bädd av söta vettesmulor och lättfriterad softshell-krabba
på stekta mandelflarn med vitlök, thaiabilika och chili. Ganska hett och ett fyrverkeri av smaker. Genomgående drack vi Pinot Grigio från favoritproducenten Isabel på Nya Zeeland.

Stort tack till Lotta, Petra och Nickis för restaurangtipsen!

Inspirerade av restaurang Yatcha men även av Tina Nordströms inhopp i programmet Meny i radions P1 rör jag ihop en sås på koreansk chilipasta, koriander, thaibasilika och en del annat smått och gott som vi har till bergtunga som vi steker i ugn. Det blir riktigt lyckat och med juste hetta till det halvtorra vinet från Moseldalen.

2008 Forstmeister Gelz - Ziliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett har en frisk doft med söta toner av gula blommor och gula frukter. Här finns melon, päron, persika och klementin men också mineral och en liten piggelin har letat sig in i bilden.

Även i smaken är vinet blommigt. Det har härlig citrussyra, både apelsin och söta clementiner. Päronen återkommer men har fått sällskap av tydlig äppelsmak. Oj, så gott!


Asiatisk röd mandelsås med thaibasilika och koriander

4 pers

400 g kokosmjölk
3-4 msk koreansk chilipasta
1 gul lök
2 msk fisksås
1/2 citron, saft
2 tsk honung
1,5 dl mandel, skållad och skalad
1 rejäl näve thaibasilika (sweet), grovhackad
1 rejäl näve koriander, grovhackad

Grovhacka mandeln. Lägg mandel, lök, chilipasta, honung och fisksås i kastrull och mixa med stavmixer tills mandel är helt pulveriserad. Tillsätt kokosmjölken och koka ihop i 5-10 minuter. Smaka av med mer citronsaft. Rör ner thaibasilika och koriander vid servering.

Passar till fisk, kyckling och kött.

Inga kommentarer: