Anpassad sökning

söndag, november 15, 2009

2008 Willi Schaefer Riesling QbA

2008 Willi Schaefer Riesling QbA

Tysk vinlagstiftning är inte mitt specialområde men QbA står för Qualitätswein bestimmter Anbaugebeite och betyder att druvorna till detta vin kommer från någon av de 13 kvalitetsvindistrikteni landet. Det låter kanske tjusigt värre men är i själva verket den "grund-läggande kvalitetsvinklassen i tysk vinlagstiftning."

Willi Shaefer är en av de riktigt stora vinmakarna i Moseldalen och även detta, hans enklaste vin är en fröjd att dricka. Vi jämför det naturligtvis med förra postens Zilliken Saarburger Rausch Kabinett som dock är ett nummer större. Som vardagsvin till asiatiska rätter med viss hetta är Willi Shaefer Riesling QbA för 129 kronor dock ganska svårt att slå. Zillikens kabinett ligger som en jämförelse några tior högre i pris.

Vinets blygsamma doft imponerar inte alls. Här finns visserligen mineral, clementinskal och lite honung men inte så mycket mer. Istället är det i munnen som det händer saker. Först är det en liten aning sprits som kittlar tungan och sedan blommar det med massor av frukt från både när och fjärran. Längst fram i ledet finns päron, äpple, aprikos och apelsin. Länge bak hittar vi mineral och honung.

Vi dricker detta vin till kycklingben som vi marinerar och ugnssteker med den ganska heta såsen med koreansk chilipasta som vi gjorde till bergtungan i förra inlägget.
Mycket friskt och fruktigt vin med bra sötma för den heta men inte brännande röda såsen.

Inga kommentarer: