Anpassad sökning

lördag, april 04, 2009

2006 Walter Hansel Winery Pinot Noir The North Slope

2006 Walter Hansel Winery Pinot Noir The North Slope

Många amerikanska vinerier har skapat sig ett namn på förvånansvärt kort tid och Walter Hansel Winery är inget undantag. Faktum är att man släppte sitt första vin på till butiker 1996.

Med 4500 lådor är Pinot Noir egentligen Walter Hansels andravin. Störst är man på Chardonnay. Det är första gången vi provar P N från Hansel men i höstas drack vi en Chardonnay där druvorna också kom från vingården The North Slope och den var jag inte alls nöjd med. Problemet då handlade om överdriven smak från fatlagringen.

När det gäller Pinot Noir från The North Slope skördad 2005 är det dock något helt annat. Ett ungt vin som bilförsäljaren av Stephen Hansel verkligen lyckats med. Visst finns det fat här med men helt i balans med övriga doft- och smakintryck. Jag hade egentligen tänkt spara det här vinet några år men efter Frankofilens rapport fanns det ingen anledning att vänta.

I doften finns det både hallon, jordgubbar och körsbär men också kryddiga toner, gräs och även läder. Samma saker återkommer i smaken förutom läder men istället har lakrits tagit dess plats.

Ett härligt vin och för att möta upp de läckra smakerna äter vi fläskfilé som marinerats i hallonvinäger och till den bakpotatis och en sås med shiitakesvamp och blåmögelost. Originalreceptet kommer från Goldeneye Winery.


Hallonvinägermarinerad fläskfile

4 pers

600-800 g fläskfile
2 msk majsolja
2 msk japansk soya
½ dl hallonvinäger
2 vitlöksklyftor, hackade
1 schalottenlök, hackad
svartpeppar
salt

Skär fläskfilé ren från fett och hinnor. Lägg den i en plastpåse. Blanda övriga ingredienser och häll i plastpåsen Knyt ihop och marinera några timmar. Salta och stek filén på grilljärn och efterstek ev i ugn. Innertemperaturen ska nå 65°. Lägg i folie ca 10 min innan köttet skivas upp.


Blåmögeostsås med shiitake

4 pers

2 msk smör
10-15 shiitakesvampar
1 msk hackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl risvinsvinäger
100 g blåmögelost
2 dl vispgrädde
½ dl kalvfond
salt och peppar

Smält smöret i en kastrull. Stek lök, vitlök och shiitake i ca 2 min på mediumvärme. Tillsätt risvinsvinäger och reducera tills det nästan är torrt. Tillsätt kalvfond, vispgrädde och ost och koka ner till önskad såskonsistens. Smaka av med salt och peppar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Måste ha varit bra tryck i vinet för att klara av blåmögelsåsen./Höganäs

johan p sa...

Hej,

Nja, värst mycket tryck skulle jag inte vilja säga att det är i det här vinet. Man kanske kan tro att såsen blir stark av mögelosten men det dämpas av grädden (mycket smak blir det dock).

Fruktighet och kryddor som ofta hittas i amerikansk Pinot Noir funkar bra ihop med kryddig och smakrik mat. Sök på Pinot Noir i Google-fältet så får du fram fler av mina förslag på mat till amerikansk Pinot Noir.

Anonym sa...

Det skall jag göra dvs kolla upp mer mat till USA Pinot Noir, tack för tipset, mina erfarenheter om Pinot Noir från USA är annars rätt begränsade men jag har provat Kistler (dyr som attan, knappast prisvärd) och ett gäng till. Tyvärr så kostar bra Pinot Noir en hel del oavsett varifrån vinet kommer./Höganäs

johan p sa...

Jag är rädd att du får punga ut med en hel del för bra amerikansk Pinot Noir också...

Ett billigt alternativ som ändå smakar som en "riktig" amerikansk PN är Irony för 125 men då får du några procent Petite Sirah på köpet ;-)

Anonym sa...

Jo tack Kistlers viner går loss på ca 1000 kr men det finns ju hyfsade orginal från Bourgogne för ca 400 kr och upp i statosfären.
Drack en DRC 2004 på en testning för ca 6 månader sedan, 2400 kr och det är deras billigaste. Det var inte heller prisvärt inget jag skulle köpa men kul att prova med likasinnade. Det kostar att ligga på topp.Ps ett tips om du inte redan vet om det: Parkers nya Wine Buyers Guide ligger ute på Bokus för 237 kr, billigare än i USA men du får nog rappa på innan priset höjs. Köpte för ett antal år sedan hans senaste Brx bok och den höjdes drastiskt i pris efter någon vecka./Höganäs

Frankofilen sa...

Visst var det gott? Och finfint att dricka nu tycker jag.

johan p sa...

Tack för tipset Höganäs!

Frankofilen: Du har så rätt. Jag är glad att du skrev om det här vinet så jag inte lade det i källaren i ett par år först. Tror inte att det hade varit värt att vänta på så länge.

Anonym sa...

Varsågod för tipset!. Det är du förkänt av. Jag har fått en hel del inspiration av dina viner/mat
beskrivningar/Höganäs