Anpassad sökning

onsdag, april 01, 2009

2005 Pago de Vallegarcia Syrah


När Den långe Jugoslaven bjöd på utmärkta Vallegarcia Viognier på en middag hos Niklas J tipsade han om dagens vin och eftersom jag är svag för bra Syrah blev det genast en tur till Regeringsgatan för att inhandla en flaska. Vi dricker den i dag till en älg-suovasgryta (saltat och lättrökt älgkött) med mandelpotatismos och rårörda lingon. Vissa säger att suovas måste vara gjort av ren men vad jag hört betyder suovas ”rökt” på samiska och inte vilken sorts djur köttet kommer från.

Pago de Vallegarcia har specialiserat sig på franska druvor. Förutom Syrah och Viognier gör man blends på Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.

Doften är något syltig och det är drottningsylt det handlar om men här finns också gott om solmogna mörka bär som björnbär och bigarråer och dessutom rejält med fat-toner. Smaken är också mycket bärig men här finns dessutom kryddiga drag och lakrits. Smaken är inte syltig som doften men en liten sötma kan anas. Gott och jag har nu två gånger samma vecka imponerats av spansk och portugisisk Syrah. Men varför har Vallegarcia en dalahäst på etiketten?


Älgsuovasgryta

3-4 pers

300 g älgsuovas
1 stor gul lök, halverad och skivad
200 g skogschampinjoner
3 dl lätt crème fraîche
1 msk kalvfond
1 msk lingon
2 msk dijonsenap
vitpeppar
ljus soya
ev salt
ev socker

Stek lök och svamp och souvas på mediumvärme i smör några minuter. Tillsätt kalvfond, crème fraîche, senap och lingon. Koka ihop några minuter. Smaksätt med peppar och eventuellt socker och salt (souvas är salt så ta det försiktigt).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, Syrah från Spanien ja varför inte. Jag blev nervös när du började skriva om syltighet men det gällde tydligen inte smaken. Priset kan diskuteras. Du har rätt souvas betyder rökt men jag har bara smakat rökt ren. Orginalet lär vara rökt renskav som fräses i en stor (utplattad Wok=samisk variant av Wok) över öppen eld tillsammans med lök och potatis, jag antar mandelpotatis. Jag har tillagat rätten på ett liknande sätt som du, riktigt gott./Höganäs

johan p sa...

Nu är jag inte speciellt känslig för sylt om det inte blir för mycket. Att det är mer i doft än i smak i Vallegarcia Syrah är dock helt klart även om syltallergiker kanske hade tyckt annorlunda.

Syrah från Spanien (eller Portugal) är nytt för mig och tanken kanske kräver viss tillvänjning.

Anonym sa...

Nej jag har inte druckit syrah varken från Spanien eller Portugal, låter trots allt intressant. Däremot har jag druckit Shiraz, Syrah, från Australien, USA, Sydafrika, etc. Druvan har ju en förmåga att trivas på många ställen men om jag måste välja föredrar jag Rhonedalen. Jag har läst (om det nu stämmer) att druvans pepprighet, som jag gillar kräver ett lite svalare klimat./Höganäs

Sofia sa...

Hej! Väldigt trevlig blogg med mycket intressant läsning!

Jag tänkte tipsa om en ny vinsajt som jag precis hittat, raimat.se, massor av fakta om vin och en jättebra film där man kan lära sig hur man provar vin.