Anpassad sökning

onsdag, april 08, 2009

1994 Weingut Horst Schwaab-Kiebel Riesling Auslese Erdener Treppchen


Det är trevligt att det då och då kommer Riesling från Moseldalen med några år på nacken till Sb och att dessa inte kostar skjortan. Det var faktiskt just åldrad, relativt billig Riesling som fick igång mitt vinintresse på riktigt. Om jag minns rätt var det en åttitalsårgång av Ürziger Würzgarten Spätlese från Pauly-Bergweiler.

I marssläppet kom denna 94:a från för mig okända Schwaab-Kiebel och redan i majsläppet är det dags igen. Då kommer nämligen två auslese: 1994 Erdener Treppchen från Weingut Meulenhof för 129 kr och 1995 Weingut Karl Erbes Ürziger Würzgarten för 176 kr. Två Moselriesling och jag tänker lägga vantarna på båda.

Schwaab-Kiebel på Würzgartenstraße i den lilla byn Ürzig, Mosel-Saar-Ruwer är som sagt en ny bekantskap för mig. Numera är ägarna pensionärer som bara har 2,5 ha druvodling till husbehov.

Dagens auslese från vingården Erdener Treppchen har tydlig petroleumdoft som samsas med färska championer, aprikos, mogen persika, mineral och Apotekarnes Grappo.

Även i smaken finns det bensinmack, mineral, aprikos och persika. Vinet är mjukt och sött men har fortfarande bibehållen syra. Det här är helt utmärkt och det finns bara ett fel. Jag köpte alldeles för få flaskor.

Halvtorr Riesling brukar jag använda som välkomstdrink om det saknas Champagne men jag föredrar att dricka vin till mat och då finns det inget som slår asiatiskt med lite hetta och syrlighet till Riesling med lite sötma. I dag satsar vi på koreanskt som jag inte har någon erfarenhet av men gärna vill lära mig mer om. Att det blev mat från Korea beror såklart på systrarna Byung-Hi Lim och Byung-Soon Lim och deras nyutkomna bok "Koreansk mat – kimchi, bulgogi och bibimbap” som både SvD och DN skrivit om och som jag två gånger sett folk i tunnelbanan sitta och bläddra i. Det gick helt enkelt inte att värja sig. Kimchireceptet nedan kommer från boken medan chapchaereceptet utgår från boken men är ändrat ganska mycket. Förutom de planerade ändringarna glömmer jag såklart svampen i kylen men det hela smakar ändå utmärkt. Vi får försöka använda svampen till påskmaten istället.

Vi har efter detta ändå inte fått nog av Korea och i morgon tänker vi besöka restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Arirang blev Sveriges första koreanska restaurang när den startades 1975 av Boo Mee Ja Im, mamma till Byung-Hi Lim och Byung-Soon Lim (författarna).

För den som vill veta mer om Korea och dess matkultur rekommenderas Anthony Bourdains ibland utmärkta serie ”No Reservations.” Första säsongen sändes ett avsnitt om Korea där det bland annat visades hur traditionell kimchitillverkning går till.


Kimchi

6 pers

1 kg salladskål
1 dl grovt salt
125 g rättika
1 msk ingefära, riven
1,5 dl hackad purjolök
2,5 msk kodjochang (koreansk chilipasta)
0,5 msk strösocker
0,5 msk fisksås

Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på ett mindre lock eller tallrik. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå 1 dag.
Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Skala och strimla rättikan fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättslutande lock. Låt stå i kylskåp 10 dagar före servering. För att skynda på jäsningsprocessen kan man låta den stå i rumstemperatur 1 dag innan man ställer den i kylskåp. Då tar det 5-7 dagar innan den är klar.

Receptet kommer från boken "Koreansk mat – kimchi, bulgogi och bibimbap" av Byung-Hi Lim och Byung-Soon Lim.


Chapchae

4 pers

200 gram sötpotatisglasnudlar
200 gram nötkött
1 msk ingefära, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk majsmjöl
2 tsk sambal oelek
matolja
2+1 msk japansk soya
10 cm zucchini, skuren i ½ cm tjocka halvmånar
0,5 röd paprika, strimlad
2 morötter, strimlade i tunna stavar
150 gram shiitake, grovhackad
8 små vårlökar, grovskurna
50 gram färsk spenat
1 msk strösocker
2 tsk sesamolja
1 krm svartpeppar
1 msk sesamfrö, rostade

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet, sila av, skölj och klipp i mindre bitar om de är för långa. Häll i aningen olja så att nudlarna inte klibbar ihop. Blanda kött med majsmjöl. Stek ingefära och vitlök i en minut i wok i lite olja. Tillsätt 1 msk soya i woken. Lägg i köttet och stek vidare tills det fått lite färg. Lägg i separat bunke. Stek grönsakerna i matolja några minuter tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg kött och nudlar i woken. Tillsätt 2 msk soja, socker, sesamolja och peppar. Blanda väl och låt dra 10 minuter. Strö över rostade sesamfrön. Servera gärna ljummet.

Inga kommentarer: