Anpassad sökning

torsdag, mars 19, 2009

2006 Nickel & Nickel Chardonnay John's Creek

2006 Nickel & Nickel Chardonnay John's Creek

Nickel & Nickel i Oakville är kanske mest omtalade för sina Cabernet Sauvignon men man gör också vin på ett flertal andra druvor som Merlot, Syrah, Zinfandel, Pinot Noir och inte minst Chardonnay som vi dricker i dag. Sammanlagt gör man ungefär 25 olika viner och alla är så kallade ”single vineyard-wines” och gjorda på endast en druvsort. Nickel & Nickel startades av folket bakom Far Niente som ville separera blends från ”single vineyards” under eget namn. Samma människor driver också Dolce där man gör dessertvinet med samma namn.

Gården från slutet av 1800-talet där Nickel & Nickel är beläget köptes in 1998 och en av ladorna byggdes om till ett modernt vineri för Cabernet Sauvignon, något som senare utökats med ytterligare ett där man endast gör Chardonnay.

Jen och jag besökte det ytterst välskötta och prydliga Nickel & Nickel i februari. Förutom oss var det också fyra amerikaner som samtidigt tittade på anläggningarna och provsmakade vin. Allra först blev vi bjudna på en välkomstdrink och då var det just 2006 Chardonnay från vingården John's Creek, precis öster om staden Napa. Mycket gott!

Rundturen på gården var intressant men höjdpunkten på besöket var provsmakningen av fyra olika Cabernet Sauvignon från 2005 och en Syrah från samma år.

Det var verkligen stor skillnad mellan de olika vingårdarna trots att cabarna var gjort av samma vinmakare i samma vineri och att alla druvor var från samma år. Tala om terroir! Alla som påstår att detta endast är något som man förstår i Europa måste nog börja tänka om nu. Vi som gillar vin från Nya Världen kände förstås redan till det.

Av cabarna vi provade tyckte vi bäst om 2005 John C. Sullenger Vineyard och ännu mer den täta och syrarika 2005 Vogt Vineyard. Dessa viner kostade i stort sett samma på plats som på Sb och därför valde vi att istället handla läckra Chardonnayn 2006 John's Creek för $54. Vidare provade vi också utmärkta 2005 Syrah Dyer Vineyard. Synd att mängden vin man kan (och får) frakta hem till Sverige är så begränsat.

Dagens mat styrs lite av att vår frys klappat ihop helt och alla matvaror som vi inte kan äta upp blir förstörda inom kort. Det har alltså blivit mycket fisk från Öresund den senaste tiden och vem klagar när det blir fiskgryta med slätvar, piggvar och bergtunga ena dagen och fiskgratäng på sjötunga nästa?

2006 Nickel & Nickel Chardonnay John's Creek doftar päron, galiamelon och gröna äpplen. Efterhand framträder också tydliga toner av majs. Fatlagringen ger sig tillkänna tillsammans med milda örter och aningen drag från kemhyllan i snabbköpet.

I smaken har äpplena blivit gula och melonen återkommer också. Ekfatslagringen märks men tar inte över. Eftersmaken är riktigt lång. Alkoholen (14,8%) är helt integrerade och endast en svag kryddighet går att förnimma. Ett mycket gott vin!

Dagens enkla gratäng med ingredienser som ska fungera ihop med den ekade Chardonnayn gifter sig verkligen med vinet. Ibland behöver det inte vara så komplicerat. Vinet fungerar också utmärkt till diverse hårdostar från Italien och Schweiz.


Fiskgratäng med stekta champinjoner

4 pers

600 g plattfiskfiléer
1 gul lök
4 vitpepparkorn
200 g champinjoner, kvartade
2 schalottenlökar, hackad
1 msk balsamvinäger
3 dl crème fraîche
200g riven lagrad ost
100 g rostade mandelspån
salt
svartpeppar

Stek svampen i smör och olja och lägg mot slutet i löken. Salta och peppra och häll på lite balsamvinäger. Lägg i en ugnsfast form. Sjud fiskfiléerna ca 5 minuter i saltat vatten med lite lök och några vitpepparkorn. Lägg fisken på svampen. Värm crème fraîche i kastrull lägg i ca 2/3 av osten. Smaka av med salt och peppar. Lägg duchesspotatis längst kanten i formen. Häll såsen i formen. Strö mandel på såsen och ost på moset. Gratinera i 250° i tills gratängen får vacker färg och mostopparna blir ordentligt rostade.


Duchesspotatis

1 kg mjöliga potatis
5 msk smör
1-2 dl mjölk
2 äggulor

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt ånga några minuter utan lock. Stöt till fint mos. Smält en matsked smör i en kastrull och värm mjölken med smöret. Späd moset med mjölken under vispning. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulor i potatismoset.


PS. Den nya rubriken är på eget initiativ formgiven av min vän Jacob Hanson. Stort tack! Vi ses nästa onsdag.

5 kommentarer:

Kayaker sa...

Snygg logo! Jacob har förtjänat en rejäl middag. :-)

johan p sa...

Visst gör han det!

Vi äter faktiskt middag ihop en gång i veckan och lagar gärna maten tillsammans. Den som kanske tjänar mest på detta arrangemang är nog Jen...

Café Rotsunda sa...

Underbart att det finns fler än jag som hyllar Nickel & Nickel och förstår att de finns stor terroir på många ställen i Kalifornien. Nickel & Nickel har i drygt 10 år varit ett bevis på det, och de blir bara bättre och bättre!
Jag har i flera år fört dialog med dem om att antingen komma hit till Sverige för att hålla en provning på temat Napa Valley Terroir, eller göra en själv i samarbete med dem. Vi får se hur det blir ... till hösten.

Återigen - grymt trevligt att du också fokuserar så mycket på mat!
Keep it up!

johan p sa...

Jag hade ingen tidigare erfarenhet av Nickel & Nickels viner men de jag har testat har definitivt väckt min nyfikenhet på mer. Speciellt provningen i Oakville av Cabernet Sauvignon gav mersmak. Vilka fantastiska viner och vilken skillnad det var på dem!

Lycka till med Napa Valley Terroir-provningen. Får du en plats över vet du åtminstone en som är intresserad ;-)

Att mitt fokus också ligger på vad vi äter till vinet är för mig en självklarhet. Att dessutom matlagning är lika roligt som viner gör inte kombinationen direkt ansträngande.

Vintresserad sa...

Låter mkt gott! Har gått och sneglat på Nickel&Nickel ett tag, men alltid funnit vinerna lite väl kostsamma för att chansa utan att prova. Vore roligt om Michel lyckas lura dem till Sverige.