Anpassad sökning

söndag, november 16, 2008

2007 De Bortoli Pinot Noir Gulf Station

Vi lagar gåsen på väldigt klassiskt vis och med klasiska tillbehör – danskt rödkål, sirapsstekta brysselkål (eller rosenkål som vi säger hemma i Skåne), kokta morötter, gräddsås, äpplemos, gelé, m m. Till detta dricker vi en Pinot Noir från de Bortoli i Yarra Valley, strax utanför Melbourne, Australien.

De Bortoli grundades av Vittorio de Bortoli utvandrade från italien på 1920-talet. I dag har yngre familjemedlemmar tagit över och man producerar massor med vin. I ganska svala Yarra Valley odlar de Bortoli; Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Viognier, Pinot Noir, Merlot, Shiraz och Cabernet Sauvignon.

Det ganska billiga vinet har mycket fruktdriven doft som domineras av plommon, hallon och jordgubb. Det har ganska syrlig smak, nästan som av lingon men är samtidigt aningen kryddigt. Klart gott och med med tanke på priset ett vin vi med stor säkerhet kommer dricka mer av.

Recept på de urgoda sirapsstekta brysselkålen finns i listan till höger. Till skillnad från vad som står i receptet steker vi inte i dag kålen i smör utan i en blandning av smör och gåsflott. Smaskens!


Stekt gås

Vår gås väger nästan 6 kg och det räckar lagom till de åtta som sitter runt bordet

1 gås
½ citron
salt
vitpeppar
4 äpplen
200 g katrinplommon

Sätt ugnen på 200° C. Gnid gåsen invändigt med citron. Salta och peppra.Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka klyftor. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon. Bind upp gåsen med bommulstråd. Gnid in den med salt och peppar och lägg den på galler med bröstet uppåt och sätt in den i ugnen. Sätt en långpanna med lite vatten på botten under gallret. Häll av det fett som droppat ur gåsen egter 15 minuter. Fyll mer vatten i långpannan och ställ tillbaka den. Ös gåsen ganska ofta. Stek den i tre timmar. Stektiden kan variera beroende på gåsens ålder. Ta ut gåsen och låt den vila. Häll det fett och stekspad som samlats i långpannan i ett kärl som ställs kallt. Fettet kommer då att stelna något och lägga sig ovanpå stekskyn. Ta bort fettet med sked och gör sås på skyn. Tranchera gåsen den och lägg på en smord plåt. Strax före servering hettas ugnen upp till 250°. Pensla den rumstempererade gåsen med gåsflott och ställ in den i ugnen 5 min.


Receptet är Helmut Prössels och kommer från boken Skånska matmästare.


Sås till gås

krås
några matskedar gåsflott
1 dl vatten
2 dl stekspad
2,5 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
salt
1 äpple från stekkningen av gåsen

Stek kråsbitarna i gåsflott. Häll på vatten och skrapa ur pannan. Rör ut mjölet i lite av grädden. Slå vattnet i en kastrull med stekspadet. Lägg i äpplebitarna. Koka upp och rör ner mjölet. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och varmhåll den.


Danskt rödkål

1 rödkålshuvud på ca 2 kg
2 rödlökar
2 st syrliga äpplen
2 msk balsamvinäger
4 msk brun farin
4 dl koncentrerad svartvinbärssaft
5 dl vatten
salt
peppar

Ansa rödkålen från de yttersta bladen. Dela kålhuvudet och ta bort roten. Strimla kålen. Skala och hacka löken. Skala, kärna ut, dela och skiva äpplena. Lägg allt i en rymlig gryta. Tillsätt svartvinbärssaft, vatten, balsamvinäger och brun farin. Lägg på lock, koka upp och sjud i en timme. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: