Anpassad sökning

lördag, november 29, 2008

2004 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

Ännu en Syrah från Ojai. Dagens vin har vi höga förväntningar på efter att ha läst ett antal recensioner. 2004 White Hawk har till exempel fått 95 poäng i the Connoisseurs' Guide to California Wine, 93 av Robert Parker och detsamma i Wine Enthusiast. Jag hade egentligen tänkt lägga det här vinet i källaren åtminstone något år men ett samtal med Den långe Jugoslaven får mig att revidera detta. Han tycker absolut att jag ska slita korken ur flaskan eftersom vinet är: ”Så bra redan nu!”. Behöver jag tillägga att jag är svag för ung Syrah och extremt lättövertalad.

Jorden i White Hawk Vineyards består av sand och är beläget på sydsluttningen av Los Alamos Valley i Santa Barbara County på ett par-trehundra meters höjd. Här odlas mestadels Syrah men även en del Chardonnay. Druvorna levereras till flera vinerier som är välkända för sina Syrah-viner, till exempel Sine Qua Non och Sea Smoke. Druvorna odlas delvist ekologisk.

Ojais White Hawk har efter några timmars luftning en klar doft av svarta vinbär, körsbär, marsipan och mandelkubb. Jen tycker också att hon känner björnklister men där går jag bet. Läder och sadelkammare enas vi om och från kryddhyllan hittar vi svartpeppar och lagerblad.

Smaken är aningen syrlig och även här finns körsbär, röda sådana och blå vindruvor samt svartpeppar. Vinet har en enastående balans. Alkoholhalten på 15 % är helt integrerad och tanninerna ganska blyga. Endast en viss torrhet gör sig påmind. Oj, så gott det är!

Till det fantastiska vinet äter vi en skybaserad hjortgryta kryddad med bland annat Worcestershiresauce och timjan. Till denna ugnsrostar vi lite blandade rotfrukter. Kanske inte den första mat man tänker på i kombination med Syrah från Santa Barbara men det hela fungerar alldeles utmärkt och den lättlagade grytan är en riktig höjdare. Vi lagar den på billigaste hjortköttet – grytkött som kostade 130 kr kilot.


Hjortkalops

2 pers

1 msk olivolja
500 g hjortkött
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk Worcestershire sauce
1 msk kalvfond
4 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
2 msk Maizena

Skär köttet i kuber. Stek i olja ca 5 min. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare någon minut. Häll i vattnet, Worcestershire sauce och kryddorna. Sjud tills köttet är mört. Tiden beror på vad för styckningsdetalj du använder. Grytkött tar 2-3 timmar. Smaka av med salt. Rör ut Maizena i lite vatten och red av grytan.

4 kommentarer:

Niklas J sa...

Kul ni testat två Ojai på raken! Deras PN är också supertrevliga - särskilt Bien Nacidon gillar jag...

johan p sa...

Har 05 Bien Nacido i källaren men tänkte vänta åtminstone ett år till.

Ser fram emot rapporten från gårdagens Bordeaux-prövningen. Hoppas ni hade riktigt trevligt.

Micke sa...

Tack Johan för din beskrivning på White Hawk. Köpte själv på mig ett par stycken i mellansläppet nov. Ojai har blivit en klar favorit hos mig.
Fortsätt blogga, jag följer den med stort intresse.
Vh//Micke

johan p sa...

Hej Micke och välkommen hem från semestern!