Anpassad sökning

torsdag, november 20, 2008

2005 Christian Drouin Cidre Brut

2005 Christian Drouin Cidre Brut

Jag har haft några flaskor Cidre Brut från Cristian Drouin i källaren sedan de släpptes på Sb i augusti 2007. Redan då var det än jättegod torr cider med aningen restsötma och de bra sidorna har bara förstärkts av ett år på rygg.

Jag har i höst druckit 2005 Christian Drouin Cidre Brut till crêpes flera gånger, bäst fungerar cidern med någon salt skinka på pannkakorna men i dag blir det kycklingfilé kryddad med pepperoncini och kakao och till det klassiskt gåstillbehör – potatis som kokas i gåsflott och kycklingbuljong och sedan steks i gåsflott och får en lätt karamelliserad yta med hjälp av strösocker. På tallriken har vi också rödkål och en äpplechutney. Till detta fungerar cidern utmärk och vi får en riktigt god middag.

När vi öppnar 2005 Christian Drouin Cidre Brut möts vi av en kraftig stalldoft som sprider sig i rummet. Jen är inte hemma. Hon tycker att fransk cider är ganska vedervärdigt och även om jag är ytterst svag för drycken är det lätt för att förstå hennes inställning. Doften är verkligen speciell och det är inte långt borta att börja tänka med ryggmärgen och anse att detta är odrickbart.

Förutom stall finns det massor av bokna äpple i doften och en aning fat. Jästdoften som fanns för ett år sedan har till stor del men dock inte helt, försvunnit. Smaken är frisk och sammanhållen med ungefär samma ingredienser som i doften men äpplena känns mindre bokna och det finns en ton av mogna, söta päron.

Inga kommentarer: