Anpassad sökning

söndag, november 16, 2008

1989 Moulin Touchais Coteaux du Layon

1989 Moulin Touchais Coteaux du Layon

Till årets äpplekaka, skånsk givetvis och med vaniljsås (recept i listan till höger) blir det en riktig klassiker att dricka. Om Moulin Touchais och dessertvinet som aldrig släpps ut på marknaden förrän det är tio år gammalt har det skrivits massor. Till exempel om den i ett dessertvin höga syran som gör vinet extremt lagringsdugligt och som uppnås genom att en femtedel av druvorna skördas innan de är riktigt mogna. Eller att källaren där vinerna lagrades murades igen när andra världskriget hotade och inte öppnades förrän 1970.

Årgång 1989 doftar i dag ganska mycket petroleum men också honung och tropisk frukt. Syran är hög och i balans med sötman. I smaken återkommer honungen och frukten som utkristalliseras till ananas, aprikos och kiwi. Vinet smakar redan nu ganska moget och är helt strålande men det har nog inga 100 års lagring i sig.

För närvarande finns det 7 olika årgångar av Moulin Touchais Coteaux du Layon på Sb. Dock inte 1989:an som vi dricker i dag. Priserna spänner mellan 199 kr för 1995:an till 599 kr för årgång 1971.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det kalas till allt som har äpplen i sig! Den där syran är verkligen kompis med äppelfräschören. Och fortfarande riktigt prisvärt, även om det inte är något billigt vin.

Ingen ylleton i den här?

johan p sa...

Hej Anders,

Nej, någon ylleton hittade jag inte.

Visst, det är knappast något billigt vin men i min bok faktiskt värt varenda krona.

Det skulle vara intressant att prova något av de Chenin Blanc-dessertviner som tydligen ska vara ännu bättre än Moulin Touchais (och som jag inte ens vet vad de heter.

thomasla sa...

Halloj, jag är en sucker för sött och i just Coteaux du Layon i Loire finns mycket prisvärt med Chenin Blanc, samma druva som MT. Ett just nu på SB heter "Selection de Grain Nobles" 107:-. Det vinet är riktigt bra och har också botrytistoner som jag gillar och som inte brukar finnas i MT.
Annars bara måste jag ju slå ett slag för de Sauternesvinerna som "blev över" efter 2005 skövlingen. Helt obegripligt att tex ett vin som Château Doisy-Védrines finns kvar på halvflaska dessutom till under 200:-. Köp för bövelen!!

johan p sa...

Tack för tipset, för bövelen!