Anpassad sökning

tisdag, april 01, 2008

2006 Dönnhoff Riesling Trocken


Sb tog bara in 600 flaskor av denna torra basriesling från Dönnhoff som släpptes 1 mars. Nu en månad senare finns det fortfarande runt 65 flaskor kvar i vinkällarbutiken i Malmö men i landets övriga butiker är den slutsåld. Möjligheten att beställa från Malmöbutiken finns dock fortfarande kvar och det är ingen dum idé att göra så för det här är en förhållandevis billig och rakt igenom utmärkt Riesling från en av de verkliga toppproducenterna i Nahe och därmed också i hela Tyskland.

Dönnhoff förfogar över 20 hektar druvodling och på 80% av denna mark odlas Riesling. Resterande 20% upptas av Weissburgunder och Grauburgunder.

2006 Dönnhoff Riesling Trocken är helt torr och mycket frisk. Syrligheten drar mer åt lite kryddigare lime än citron men det finns också toner av knappt mogna granny smith-äpple och päron. Det här är såå bra! Syran är skalpeller som hotar att strimla tungan och eftersmaken är härligt efterhängsen. Fungerar utmärkt både att dricka till Moules Marinière och att koka musslorna i. Receptet kommer från Sb:s hemsida.


Moules Marinière

2 pers

1 kg färska blåmusslor med skal
1/2 purjolök
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1,5 dl torrt vitt vin

Skrapa och tvätta musslorna. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar dem. Skär purjon fint. Fräs den i olja i en kastrulll ca 2 minuter. Rör hela tiden. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlök och timjan i kastrullen och fräs ytterligare ca 1 minut. Lägg ner musslorna i kastrullen. Salta och peppra. Rör om försiktigt. Häll i vinet och sjud under lock tills skalen på musslorna öppnat sig, ca 5 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig. Servera med pommes frites och majonnäs.

Inga kommentarer: