Anpassad sökning

onsdag, april 23, 2008

1993 Forstmeister Geltz - Zilliken Saarburger Rausch Riesling Spätlese


Zilliken tillhör topproducenterna i Mosel-Saar-Ruwer och odlar enbart Riesling i sina fyra vingårdar där Saarburger Rausch är klart störst med 8 ha. Resterande tre vingårdar delar på resten av marken, ca 2 ha.

I Sb:s ”smygsläpp” 15 april dök det upp två något åldrade Zilliken-viner från Saarburger Rausch. En spätlese och en auslese, båda från 1993 och det finns fortfarande några flaskor kvar. Förutom dessa släpptes också några senare viner, bl a två ytterst intressanta 2005 auslese; en Goldkapsel och en Lange Goldkapsel. Jag köpte inte någon av dessa men är väldigt sugen och även här finns det flaskor kvar. Istället kompletterades 93:orna med en 2002 Kabinett (för ett helt annat pris än de med Goldkapsel) på inrådan av Den långe Jugoslaven som är rieslingfantast med stort kunnande.

Lagring av vin integrerar sötman som med tiden uppfattas som mindre. En 15 år gammal spätlese från Saarburger Rausch upplevs i dag ungefär som en kabinett. Viktigt att tänka på när vinet ska kombineras med mat. Planerar att i helgen laga samma typ av förrättspizzor som vi åt till 2006 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Spätlese #7 men tar då ett steg upp till i oechsle-grader till Zillikens Saarburger Rausch Riesling Auslese 1993. Återkommer med rapport om hur den kombon fungerar.

Dagens spätlese dricker vi till friterade bläckfiskringar, ris och en asiatisk sötsur dipsås med sting. Jättegott!

Vinet är inte speciellt aromatiskt men har utvecklat de klassiska petoleumtonerna. Våta stenar, gummi, päron och några äpple lurar i bakgrunden. Smaken är fräsch av syran från citron och fläder och sötma från mogna päron. Näppeligen någon av de bättre åldrade rieslingar vi provat men ändå värd en rekommendation.


Asiatisk sötsur dipsås

2 pers

1 citron
3 msk flytande honung
1 tsk mörk soya
1 tsk ljus soya
1 tsk gul stark chilisauce (thailändsk typ)
1-2 tsk arrowrot

Pressa citronen. Blanda med de andra ingredienserna. Koka upp och red av med arrowrot.

Inga kommentarer: