Anpassad sökning

lördag, april 12, 2008

2000 La Chablisienne Chablis 1er Cru Mont de Milieu

La Chablisienne är ett jättestort odlarkooperativ i Chablis. Kooperativet består av närmare 300 odlare som tillsammans brukar nästan 1/3 av vingårdsarealen i Chablis och är den största producenten i regionen.

Mont de Milieu ligger i de östra delarna av Chablis mellan byn som också heter Chablis och byn Fleys. Sb släppte tre olika viner från La Chablisienne den 1 februari i år två olika Grand Cru och denna Premier Cru, alla med några år på nacken. Producenten själv rekommenderar ytterligare några års lagring av 2000 Mont de Milieu men rapporter från några som smakat och som vi litar på säger att vinet bör drickas i år eller nästa efter ett par timmar i karaff. Det är alltid skönt att slippa ta besluten själv! Låt se om de hade rätt.

Vi dricker 2000 La Chablisienne Chablis 1er Cru Mont de Milieu till en variant på en fiskrätt vi åt i Skåne i somras som vi försökt uppdatera något. Fiskfiléer bakas i ugn under ett smörtäcke med citron, sardeller, mycket örter och till det mandelpotatismos och vitvinssås. Smarrigt och en bra match till det mineraliga och friska vinet.

Doften som är ganska fantastisk innehåller toner av gula äpplen, päron, tropisk frukt, honung, vita blommor och mineral. I den blommiga smaken återkommer äpple och mineral och en viss kryddighet antyder om lime. Syran är hög men behagligt avrundad och eftersmaken härligt lång. Ett vin med mycket hög klass som säkert klarar ett par år till i källaren men som inte nödvändigtvis blir så mycket bättre än såhär. Det finns fortfarande flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Inga kommentarer: