Anpassad sökning

söndag, mars 22, 2020

2016 Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel

 
2016 Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel

För kanske 20 år sedan drack jag Zinfandel oftare än vad jag gör i dag. Då var Vintner's Blend från Ravenswood den zin jag tyckte var bäst och som fanns i de flesta av Sb:s butiker.  Dessutom låg vinet i en schysst prisklass. 2009 kostade vinet fortfarande under hundringen.

Detta gjorde att Ravenswood Vintners Blend länge var min stående rekommendation om någon frågade efter Zinfandel eller helt enkelt efter ett fruktigt och bärigt vin. Men efterhand som smaken förändrats har Ravenswoods basvin fallit lite under min radar. Därför var det extra spännande att prova vinet igen. Jag måste direkt säga att det var en mer positiv upplevelse än vad jag hade väntat mig.

En ring av korpar

Det var 1976 som Joel Peterson arbetade med det som skulle bli Ravenswood Winerys första årgång. Det var bråttom att få in druvorna eftersom en storm var i antågande. Tre korpar övervakade arbetet och de var dessa som sedan hamnade i ring på etiketterna. Den berömda loggan skapades av den lokala konstnären David Lance Goines. Tydligen är hans skapelse i dag inte helt ovanlig som tatuering...

1979 fick Peterson strålande omdöme för sina viner och hamnade i topp vid en stor provning i San Francisco. Detta gjorde att det satsades pengar på det lilla vineriet och Peterson kunde knyta odlare till sig som levererade druvor. 1982 började Rawenswood göra Zinfandelvin på druvor från flera olika odlare och vingårdar. Detta ledde i mitten på årtiondet fram till Vinter's Blend som ganska direkt gjorde succé och sedan dess är Ravenswoods storsäljare. Jag vet inte hur mycket som tillverkas varje år av detta vin men det handlar om en ansenlig mängd flaskor. Ravenswoods totala årliga produktion överstiger i dag en miljon lådor och Vintner's Blend utgör definitivt lejonparten av dessa.  

Naturlig jäst

40% av druvorna i vinet kommer från Ravenswoods egna vingårdar i Sonoma, Dry Creek Valley, Russian River Valley och Alexander Valley. Resten kommer från kontrakterade odlare runt om i Kalifornien. Druvblandningen består av 76% Zinfandel 3% Petite Sirah och 3% icke namngivna blå druvor. Vinet har jäst på sin naturliga jäst och har sedan legat på franska ekfat i 9 månader. 35 % av faten var nya. 

2016 Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel går emot rådande (svenska) zinfandeltrend och innehåller mindre än 3% socker. Bra! Det gör att det rejält fruktiga vinet inte tippar över i ett rött dessertvin utan håller sig en bit borta från syltburkarna. Däremot klarar det av kryddig mat på ett förtjänstfullt vis. Doften är full av både röda och mörka bär plus en hel del fat och en aning peppar. Som sammanfattning får man kanske säga att man får vad man betalar för. I detta fall 135 kr. Då handlar det om ett ganska enkelt vin utan större djup och nyanser. Men vem hade räknat med det? Jag gillar ändå Ravenswood Vintner's Blend i sin fruktighet och rättframhet.

Jag dricker vinet till enchiladas utan tomat eller någon annan sås som rullarna simmar i utan en på utsidan ganska torr variant. På insidan handlar det om en ganska typisk svensk fyllning. Det innebär så klart köttfärs. Denna gång kryddad med min egen kryddmix och chipotle i adobo. Naturligtvis får färsen sällskap med massor av cheddar.

Enchiladas med köttfärs

söndag, mars 15, 2020

2015 Darioush Chardonnay Signature

2015 Darioush Chardonnay Signature

En alldeles underbar Chardonnay som trots att den inte är lastgammal, redan hunnit få en del mognad. Jag brukar inte skriva om viner jag inte betalt själv men gör denna gång ett undantag. Flaskan är inhandlad i New York av en kär vän till Jen och mig och jag fick den i födelsedagspresent.

Darioush Khaledi som invandrat till Kalifornien från Iran, startade Darious 1997. I östra Napa Valley har Darouish Khaledi och hustrun Shahpar byggt en anläggning som ska påminna om den antika staden Persepolis, en gång huvudstad i Akemeniderriket i nuvarande södra Iran, inte långt från staden Shiraz. I planen ingick också att skapa fantastiska viner på på platsen. De flesta tyckare är ganska ense om att Darioush har lyckats med sina föresatser. Se gärna filmen nedan för att få en uppfattning om Darioush på 4240 Silverado Trail i Napa.


Vinmakare hos Darioush är Steve Devitt och av årgång 2015 gjordes 2 369 lådor Chardonnay. Druvorna kommer från Darioush egen vingård i  Oak Knoll och från vingårdarna Hudson och Beckstoffer. 66% av vinet har legat 12 månader på nya franska ekfat.  

Vi dricker vinet till lax med kokt potatis, gröna ärtor, hollandaisesås och rostade pinjenötter. Inte helt oväntat fungerar det ypperligt tillsammans. Vinet har en elegant, fyllig doft med citrus, bakade äpplen, fudge och vita blommor. Här finns också en antydan om fat, vanilj och rostade nötter. I munnen känns vinet runt, mjukt och gräddigt. Smaken är citrusfräsch med päron, melon, mandel och crème brûlée. Balansen är helt enastående!

Det finns för närvarande ingen Darioush Chardonnay på Sb. Däremot släpps firmans 2016 Cabernet Sauvignon den 27 mars. Flaskorna kommer att kosta 1165 kr. Vinobele importerar.

söndag, mars 08, 2020

2016 The Hess Collection Pinot Noir Hess Select

2016 The Hess Collection Pinot Noir Hess Select

Donald Hess är konstentusiasten som blev rik på mineralvatten i Schweiz och på 1970-talet köpte mark på Mount Veeder. Så småningom blev det också ett vineri. Detta var så pass stort att det också fick tjänstgöra som galleri till Donalds redan då imponerande konstsamling.

Sedan några år är Donald Hess pensionär sig men innan han drog sig tillbaka utvecklade han vinaffärerna till Sydafrika, Argentina och Australien. Även i Kalifornien har verksamheten växt.  

Konstsamlingen har också utökats och gallerier öppnats i Argentina och i Sydafrika.  Men om vi håller oss kvar på Mount Veeder och vin från the Hess Collection som just nu finns att köpa i Sverige, handlar det om Chardonnay och Pinot Noir.  Pinnen kostar 189 kr och det vita vinet ytterligare en tia. Sigva importerar.   

Ugnsgrillad kyckling från REKO.
Den största delen av druvorna kommer från Santa Lucia Highlands i Monterey County. Ett område där det främst odlas Pinot Noir och Chardonnay. Vinet har legat 12 månader på neutrala franska fat.

I den ganska maffiga doften hittar vi mörka björnbär och vinbär men även röda körsbär och kryddor. Jen hävdar med bestämdhet att det också finns en ton som påminner om en av parfymerna från Hotel Costes i Paris.

I munnen upplevs vinet som kraftfullt och fylligt med massor av mörka bär, lakrits, kryddor och en hel del fat. Vi gillar vinet men den som vill dricka en klassisk Pinot Noir får leta på annat håll.

Vi dricker det goda vinet till ugnsgrillad kyckling med skysås och pommes med dip. Fungerar finfint!

Grillad kyckling med citron och rosmarin, skysås, sallad, pommes och dip.

söndag, februari 23, 2020

2011 Blackbird Vineyards Arise

2011 Blackbird Vineyards Arise


Den före detta valnötsträdgården som i dag är Blackbird Vineyards köptes av Michael Polenske 2003 och redan första årgången möttes med tummen upp av vinpressen.

Några år senare hade Jen och jag förmånen att  prova oss igenom Blackbirds dåvarande portfölj som uteslutande bestod av ganska fantastiska merlotblandningar. Sedan dess har Blackbird legat oss mycket varmt om hjärtat.

Provning av Blackbird i Yountville 2009.
Arise årgång 2011 innehöll 61% Merlot, 27% Cabernet Franc och 11% Cabernet Sauvignon. Vi valde att dricka det till helstekt högrev med pommes och rödvinssky. Inget våghalsigt men annars ett utmärkt val till vinet.

Arise doftar röda bär, främst hallon i ganska koncentrerad form men också svarta vinbär och en regnig dag i skogen. Vinet har ganska hög men rund syra och smak av både röda och mörka bär. Plommon dominerar och vi hittar också mörk choklad. Den sammanlagda bedömningen blir att det är ett helt underbart vin!

Tyvärr finns det vad jag känner till, fortfarande ingen svensk importör av Blackbirds viner.

Helstekt högrev med pommes och rödvinssky.

söndag, januari 26, 2020

2018 Substance Chardonnay


Tillfälligheter har gjort att det blivit två inlägg med vin från Charles Smith efter varandra. Normalt hade jag kanske undvikit det och lagt in något helt annat emellan. Men 2018 Substance Chardonnay får en så pass stark köprekommendation att jag inte vill vänta med att publicera.

Dessutom är det ju så att Charles Smith Wines sedan 2016 ägs av Constellation Brands. Substance och flera andra etiketter har istället samlats under Wines of Substance som fortfarande drivs av Charles Smith.  

Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 179 kr. Det är ett riktigt bra pris om man är ute efter en härligt saftig Chardonnay från USA med fin balans mellan kraft och elegans. I doften hittar vi persika, apelsin, päron och vanilj. De två sistnämnda gör att det finns en hel del som påminner om päronsplitt. Dock utan samlarbild! Ni som var barn på 1970-talet vet vad jag menar.

I smaken dominerar gråpäron men också här finns det apelsin, nu i form av zest, och en del fat. Vinet har legat på fransk ek i tio månader.

Vi dricker 2018 Substance Chardonnay till en musselshowder med purjo och potatis. Vid sidan serverar vi en klassisk BLT-macka. Det fungerar utmärkt.


New England musselshowder

2 pers

2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl finhackad purjolök
100 gram musslor på burk (vi använde venusmusslor)
smör
1,5 msk vetemjöl
4 potatisar (skurna i små tärningar)
citronjuice
finhackad persilja
salt och svarpeppar
paprikapulver

Mjuka upp purjon i rejält med smör. Tillsätt mjölet och blanda. Rör ner mjölk, gräddeoch spadet från musslorna. Tillsätt potatis och koka ett tills potatisen är klar. Rör i musslor och persilja. Smaka av med citronsaft, paprika, salt och peppar. Servera med fin olivolja att ringla över. 

Det finns massvis med recept och olika regionala varianter av musselshowder. New Enland showder görs på grädde (och mjölk) och ska vara rejält krämig i konsistensen. Receptet ovan utgår från boken Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren.


BLT-macka

2 pers

4 skivor bacon
2 skivor vitt toastbröd
krispig sallad
tomat
majonnäs

Stek bacon. Rosta bröd och bred majonnäs på alla skivor. Lägg sallad, tomat och bacon mellan brödskivorna. Dela på diagonalen.

New England musselchowder med BLT-macka

lördag, januari 11, 2020

2017 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!



Förra gången vi drack Boom Boom! från Charles Smith Wines handlade det om årgång 2015 och jag skrev då mycket uppskattande om vinet. Riktigt lika positiv är jag inte över aktuell årgång på Sb men det är fortfarande en riktigt fin nya världen-syrah man får för de 149 kr som vinet numera kostar. Förutom Syrah har Charles också blandat en liten skvätt Viognier i Boom Boom!.

Vinets doft är ganska kraftig med mörka bär, plommon, kryddor och lite gräs. I den fruktiga smaken handlar det om körsbär, blåbär och hallon som fått sällskap av choklad och lakrits. Eftersmaken tar tyvärr slut ganska fort. Trots detta är Boom Boom! fortfarande ett mycket bra köp om man är ute efter ett fruktigt (och nästan inställsamt) rött vin som lätt blir bästa kompis med de flesta kötträtter. 

Nu blev jag nyfiken på hur det står till med årgång 2017 av Merlot The Velvet Devil och Cabernet Sauvignon Chateau Smith, de andra röda vinerna som ingår i samma serie som Boom Boom! Båda ligger i beställningssortimentet. 

fredag, januari 03, 2020

2016 Cline Family Cellars Zinfandel Ancient Vines

2016 Cline Family Cellars Zinfandel Ancient Vines

1989 köpte Fred Cline en hästgård i Carneros och flyttade till Sonoma County med sin fru Nancy. Innan dess hade Cline Family Cellars utgått från Oakley i Contra Costa County, någon timmes bilresa åt sydväst. Det är fortfarande därifrån som Cline hämtar druvor till sin serie Ancient Vines.

I beställningssortimentet på Sb finns hela serien Ancient Vines med Zinfandel, Carignan och Mourvedre. De två första kostar 149 kr/flaska och Mourvedre 171 kr. Importerar gör Wine Affair. 

300 hektar finns kvar

Det var på 1800-talet som italienska- och portugisiska immigranter planterade vinrankor i Oakley. Klimatet i Contra Costa County liknade det hemma i Europa och många hundra hektar mark blev till vingårdar. I dag finns 300 hektar kvar och över hälften är planterade med Zinfandel.  

2016 Ancient Vines Zinfandel har en fruktig doft med solmogna björnbär och körsbär. Vi hittar också eukalyptus, vanilj och en svagt rökig ton. Vinet har legat på en blandning av franska och amerikanska ekfat men jag hittar inte någon närmare information om hur länge.

I smaken är det återigen solmogna, söta bär som spelar huvudrollen. Det handlar främst om hallon, björnbär och blåbär. Vinet är både lätt och fylligt på samma gång och lite syltigt utan att vara sötkladdigt. Gott men till mat rekommenderas heta eller söta smaker för att det ska bli mitt i prick.

Vi dricker 2016 Zinfandel Ancient Vines till mac 'n' cheese och entrecôte med söt och het bbq-sås.

Entrecote, bbq-sås och mac 'n' cheese med pankotäcke.

söndag, december 15, 2019

2017 Substance Cabernet Sauvignon



Substance Cabernet Sauvignon från Charles Smith's Wines of Substance, ligger i beställningssortimentet på Sb men finns i en del butiker runtom i landet. Finns inte vinet nära dig är mitt råd att beställa genast! Årgång 2017 är ett riktigt trevligt vin och priset mycket tilltalande. En flaska kostar 179 kr.

Vi dricker 2017 Substance Cabernet Sauvignon till en biffsallad på ryggbiff med bland annat avokado, krutonger på levain, mâchesallad, parmesan, bacon och haricots verts. Vi dressar med balsamico, worcestershiresås och olja. Bearnaisesåsen serveras separat.

Vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon och har lagrats i 12 månader på franska fat, där 50 procent var nya. I doften finns svarta vinbär läder och tobak tillsammans med eukalyptus och fat. I smaken finns det både röda och mörka bär tillsammans med choklad och lakrits. Ett mycket bra vin vars enda skavanker är att det kunde varit ännu fylligare och att smaken är aningen kort. Jag tänker köpa fler flaskor. Vinet är bra nu men jag tror det kommer att bli ännu bättre efter några år i källaren.

Biffsallad