Anpassad sökning

lördag, mars 02, 2019

2016 The Hess Collection Chardonnay



Historien bakom the Hess Collection på Mount Veeder i Napa Valley, startar med vatten i Schweiz. När Donald Hess var i tjugoårsåldern ärvde han ett bryggeri. Han ändrade snart inriktning från öl till mineralvatten och Valser Wasser kom att bli dominerade på den schweiziska marknaden. Men det var inte nog. 

När Donald hörde talas om Perriers succé i USA åkte han över Atlanten för att försöka bygga upp en egen vattenverksamhet i det stora landet. Något sådant blev inte av men Donald fick prova vin i Kalifornien och föll pladask. Det ledde till förvärvandet av 360 ha mark på Mount Veeder och så småningom också ett vineri. Detta var så pass stort att det också fick tjänstgöra som galleri till Donalds redan då imponerande konstsamling. 

Sedan några år är Donald Hess pensionär sig men innan han drog sig tillbaka utvecklade han vinaffärerna till Sydafrika, Argentina och Australien. Även i Kalifornien har verksamheten växt.

I Australiens Barossa Valley köpte Hess välkända vineriet och storfirman Peter Lehmann. Konstsamlingen har också utökats och gallerier öppnats i Argentina och i Sydafrika.

Men om vi håller oss kvar på Mount Veeder och vin från the Hess Collection som just nu finns att köpa i Sverige, handlar det om Pinot Noir och den Chardonnay som vi provat. Importör är Sigva och vinet kostar 189 kr.    

Certified organic

Druvorna till vinet kommer från Hess egen vingård Su´skol som ligger ungefär 15 kilometer från San Pablo Bay. Vingården planterades 1995 och är strax över 60 ha stor. Här växer nio olika kloner av Chardonnay. Närheten till havet gör att morgondimman och eftermiddagsbrisen kyler vingården effektivt och förlänger tiden det tar för druvorna att mogna. Sedan 2015 är hela Hess verksamhet i Kalifornien certifierat ekologisk (organic). 

Vi dricker 2016 The Hess Collection Chardonnay till kycklingfilé som vi halverat och bankat ut. Därefter har fågeln panerats med polenta och riven parmesan. Vi serverar kycklingen med örtsmör, sallad och rotfruktpommes.

Det fungerar utmärkt till vinet som har en frisk, fruktig och något blommig doft med äpple, päron, apelsin och mineral. Här finns också en svag antydan om fat. Vinet har fått en varsam fatbehandling där 30 % av vinet har lagrats i franska ekfat i nio månader. 20 % av faten var nya. Vinet ger en något oljig munkänsla. I smaken handlar det om päron, gula plommon, aprikos och apelsin tillsammans med vanilj. Ett härligt vin vi gärna återvänder till. Många gånger!

Polentapanerad kyckling med örtsmör, rotfruktspommes med srirachadip
och grönsallad med ärtor och pinjenötter.

Inga kommentarer: