Anpassad sökning

lördag, december 29, 2018

2015 Birichino Malvasia Bianca


Malvasia Bianca från Birichino i Santa Cruz, är en av mina favoriter när det gäller vin som ska serveras till kryddiga (dock ej heta), komplexa fisk och skaldjursrätter. Det var därför glädjande att se att Sb släppte 3000 flaskor i det tillfälliga sortimentet 7 december. Av förra årgången som också letade sig till Sb:s butiker, kom det endast 420 flaskor. Priset ligger på 149 kr och det finns fortfarande flaskor kvar runtom i landet.

Malvasia är ursprungligen en grekisk druvsort som blivit ganska utbredd i Italien. Av Malvasia görs bland annat söt Passito på Sicilien men druvorna kan också ingå i Vin Santo eller i torra varianter som Frascati. Rankorna som producerar druvor till Birichinos Malvasia Bianca kom till Kalifornien från Kalabrien någon gång i början av 1900-talet.

Vinet har doft av gula blommor, röda äpplen, päron, krusbär och fläder. Här finns också champinjon och en parfymerad ton. Denna återkommer i smaken tillsammans med blommor i smaken. Vi hittar också honung, apelsin och clementin.

Denna gång dricker vi Birichono Malvasia Bianca till en fisk och skaldjurssgryta som vi kryddar med saffran. För några veckor sedan drack vi Sauvignon Blanc från Washington State till en snarlik gryta. Om man ska ställa vinernas prestationer mot varandra (och det ska man självklart göra) vinner Birichino med hästlängder!

Inga kommentarer: