I kantarelltider ökar vår förbrukning av charonnay ganska rejält. Någon bättre kompis till skogens guld finns inte!
Det senaste flaskan kommer från Washington State och Chateau Ste Michelle i Woodinville, en knapp halvtimmes bilfärd nordöst från Seattle. Ste Michelle är Washingtons äldsta vineri, trots att det startade så sent som 1954. I dag producerar firman över 2 miljoner lådor vin/år.
Vi väljer att använda kantarellerna till att göra en sallad. Lejonparten av svampen seker vi i smör men plockar först bort alla små exemplar som vi picklar i en enkel 1-2-3-lag. Förutom en hel del gröna blad använder vi även rostad pumpa, cashewnötter, stekt zucchini, gratinerad chèvre och fänkålssalami i salladen som vi dressar med dijonsenapssås.
2016 Chardonnay från Chateau Ste Michelle doftar champinjoner. Både färska och på burk. Här finns även hasselnöt, grönt äpple, galiamelon och ananas. I smaken handlar det mycket om frukt – här finns apelsin, gult äpple och päron. Fatlagringen är ganska påtaglig. 95% av vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i ett halvår. 30% av dessa var nya.
Ett riktigt trevligt vin som funkar bra till kantareller. Finns i de flesta av Sb:s butiker och kostar 119 kr.
Kantarellsallad med bakad pumpa, salami, cashewnötter och stekt zucchini. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar