Anpassad sökning

lördag, september 29, 2018

2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc

 2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc


1987 gjordes de första vinet på Peter Franus Wine Company. Premiärvinet var en Zinfandel och druvorna kom från Mount Veeder. Sedan dess har portföljen växt rejält och även om Zinfandel har en särställning med flera olika varianter, gör firman också röda viner på Merlot, Mourvèdre och Cabernet Sauvignon. Dessutom har man i sortimentet en Bourdeauxblandning (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc) och en Rhôneblandning (Syrah, Grenache, Mourvèdre).  På den vita sidan har man vin på Chardonnay, Chenin Blanc och Albariño, samt naturligtvis Sauvignon Blanc.

Jen och jag faller pladask för 2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc. Ett makalöst trevligt vin. Peter Franus själv har sagt att odlingsförhållandena i Stewart Vineyard, Carneros, var näst intill perfekta detta år. 20% av vinet har legat på neutrala franska ekfat och resten på rostfria fat. Alkoholhalten har hamnat på 14,2% och sammanlagt gjordes 644 lådor Sauvignon Blanc i årgång 2013. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 343 kr.

I doften är det gott om citroner och krusbär tillsammans med mineral, gröna äpplen och en nyligen uppskuren ananas. Ananas, citron och äpple återkommer i den friska men avrundade smaken.

Vi dricker 2013 Peter Franus SB till friterad torskrygg med rödkål och sås med mango och jalapeño som vi serverar på en skiva bröd. Det bli smaskens!


Friterad torskrygg med rödkål och mango/jalapeñosås.

Inga kommentarer: