Anpassad sökning

söndag, september 16, 2018

2013 Ojai Syrah White Hawk Vineyard Los Alamos Hills

2013 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

Planksteken har, efter sin storhetstid på 1970-talet, bedömts som hopplöst och oåterkalleligt ute i kylan. För femton år sedan skrev till exempel Jan Gradvall i Sydsvenskan, utan att lägga någon egen värdering i det, att planksteken var "så ute att den var ute för gott".

Nu verkar dock något ha hänt och kanske, kanske har planksteken en ny storhetsperiod framför sig. Om allt detta var jag dock lyckligt ovetande när Jen undrade om vi kunde laga plankstek hemma?

–Visst, svarade jag, om vi kan få tag på lämpliga plankor.

Det kunde vi. Jen hade redan tagit reda på att Clas Ohlson hade plankor i sitt sortiment.  Vi införskaffade varsin och brände av dem innan vi gjorde vår planksteksdebut. Den blev faktiskt riktigt lyckad. Gott, gott,  gott! Att det känns som om man blir medlem i en kulinarisk motsvarighet till en hembygdsförening blir dessutom ett extra plus.


Druvor från berömd vingård

Vinet från Ojai köpte vi på Sb i december 2016. Det kostade 399 kr.  Druvorna som Adam Tolmach använt till vinet, kommer från omtalade vingården White Hawk i Los Alamos Hills. Största delen av vingården är planterad med Syrah men här finns även Chardonnay. Andra firmor som också köper druvor härifrån är till exempel Sea Smoke Cellars, Andrew Murray och Sine Qua Non

Vinet har doft av chark, körsbär, blåbär och gräs. Munkänslan är mjuk och aningen tunn med smak av körsbär, blåbär, gräs och lakrits. Syran är ganska hög. Ett gott vin som funkar bra till maten men 2013 kanske inte är någon strålande årgång. Av ett vin med den prislappen från Helen och Adam Tolmachs Ojai, förväntar jag mig lite mer.

Plankstek

Inga kommentarer: