Anpassad sökning

söndag, december 03, 2017

2016 Spottswoode Sauvignon Blanc


Historien bakom vinfirman Spottswoode startade 1972 när egendomen köptes av Mary och Jack Novak. Fem år senare gick Jack bort och Mary fick själv arbeta vidare med den nyplanterade vingården. 1982 släpptes firmans första vin under etiketten Spootswoode – en Cabernet Sauvignon och i dag producerar firman två Cabernet,  två Sauvignon Blanc, en Syrah och en Albariño. Egendomen som ligger i utkanten av St. Helena, vid foten av Mayacamas Mountains, drivs numera av Marys döttrar Beth Novak Milliken och Lindy Novak. 

Spootswoode importeras av Divine och i beställningssortimentet på Sb finns Estate Cabernet Sauvignon (1499 kr), andravinet Lyndenhurst Cabernet Sauvignon (799 kr) och Sauvignon Blanc (375 kr). Inte direkt några budgetpriser men det vita vinets något ovanliga vinmakarmetod, 60% har fermenterats i rostfria fat, 35% i franska ekfat där 15% var nya och 5% på betongägg, gjorde mig oemotståndligt nyfiken*. Fatad Sauvignon Blanc tycker jag är en fantastisk läckerhet och efter vad jag läst skulle Spootswoodes variant vara något alldeles extra.

Druvorna till vinet kommer från ett antal vingårdar, bland annat Spottswoods egna, i Napa Valley (40%) och Sonoma Mountains (60%). Den som vill nörda ner sig riktigt kan anteckna att det handlar om klonerna 1, 6, Raucedo 3 och Sauvignon Musqué.

Hur som helst så tyckte både Jen och jag att 2016 Spottswoode Sauvignon Blanc är ett utomordentligt läckert vin som vi gärna skulle vilja ha många fler flaskor av. Vinet fungerade utmärkt till våra bakade potatisar med skagenröra men de hade varit spännande att prova till rätter som kanske var ännu mera anpassade till det mycket friska men samtidigt något avrundade vinet. Den rostade löken på våra potatisar gjorde till exempel stor skillnad på upplevelsen av vinet.

I den blommiga och samtidigt något kryddiga doften finns citrus, grönt äpple och stenfrukt. Den friska men nästan gräddiga smaken är komplex med bland annat apelsin, citron, krusbär och päron.  Här finns också en del vanilj. Utomordentligt gott och högsta betyg till Spottswoodes vinmakare Aron Weinkauf!


Bakad potatis med skagenröra.

*Uppgifterna är hämtade från Spottswoodes hemsida. På annan plats har jag även läst att vinet "was aged in 54% French oak barrels, 41% stainless steel tanks, and 5% concrete eggs".

Inga kommentarer: