Anpassad sökning

fredag, december 22, 2017

2011 Girard Petite Sirah


En uppmärksammad Petite Sirah från Girard som finns i beställningssortimentet på Sb. Denna årgång, 2011, fick hela 93 poäng av Wine Spectator i december för tre år sedan. För 249 kr borde vinet alltså vara bland det bästa man kan köpa på Sb just nu.   

Familjen Girard började göra vin i början av 1980-talet. Innan det hade man odlat och sålt druvor men nu hade det alltså blivit dags att sätta egna etiketter på druvjuicen. Det gick riktigt bra och Steve Girard Jr utökade verksamheten till Oregon. 1996 tog Steve beslutet att flytta hela verksamheten över delstatsgränsen. Vineriet i Kalifornien och namnet Girard, såldes till affärsmannen Leslie Rudd från Aspen. Tillsammans med vinmakarteamet Marco DiGiulio och Glenn Hugo dröjde det inte länge innan vinerna från det "nya Girard överglänste de som tillverkats före ägarbytet.

Terrific Wines är svensk importör av Girard. I beställningssortimentet finns, förutom den Petite Sirah som vi provat, också en Mt Veeder Cabernet Sauvignon och en Chardonnay. I ordinarie sortimentet finns dessutom en Old Vine Zinfandel för 199 kr. Aktuell årgång är 2014. Jag har inte skrivit om vinet sedan årgång 2009 och det måste snart vara dags igen. Förra gången tyckte vi vinet var riktigt bra, om än lite sött.    

Men tillbaka till den stora frågan – är 2011 Petite Sirah lika bra som Wine Spectator ville göra gällande? Mitt svar blir ett klart och tydligt "nja". Visst är det ett habilt hantverk men knappast något som slår undan fötterna på mig eller får världen att skälva.

Doften är i dag något knuten med svarta vinbär, körsbär och choklad tillsammans med sassafras, tobak och ett litet alkoholstick. Munkänslan är mjuk och ganska tjock. Syran är hög och sötman påtaglig. I smaken återkommer körsbär och svarta vinbär. Vi hittar också örter och en del kryddor. 

Nötchorizo, coleslaw och chips på sötpotatis, palsternacka och gulbeta.

Inga kommentarer: