Anpassad sökning

söndag, november 26, 2017

2013 Alban Vineyards Syrah Patrina Alban Estate Vineyard

2013 Alban Vineyards Syrah Patrina Alban Estate Vineyard

Sedan 1980-talet finns det en grupp vinmakare/vinodlare i Kalifornien som kallar sig för Rhône Rangers. Gemensamt för dessa är att de hyllar och lyfter fram druvor från rhônedalen. John Alban, som kom in i matchen några år senare, var fast besluten om att det var rhônedruvor som gällde för hans del.

Alban Vineyards startades 1985 och i dag gör man vin på druvorna Viognier, Syrah, Grenache, Roussanne och Mourvèdre. I Patrina igår 100% Syrah som kommer från Albans olika vingårdar i Edna Valley. Enligt Johan Alban visar firmans vingårdsbetecknade viner i första hand jordmånstyp medan Patrina visar egendomens och firmans stil. Gott är det hur som helst. Jättegott!

I doften hittade vi vinbär, körsbär och jordgubbar tillsammans med gräs, mynta, lite järn och en del fat. Smaken är kryddig och örtig med röda och mörka bär och fat eukalyptus. Faten gör sig också påminda men här finns inget som sticker ut utan allt ar i fullständig balans och harmoni. Patrina har legat 22 månader på franska fat där en tredjedel var nya. Vinet har fin syra och är ganska lätt.

120 flaskor Patrina släpptes i webblanseringen 21 september men sålde inte slut. Dessa flaskor hamnar då i Sb:s butiker. Det finns i skrivande stund fortfarande flaskor kvar på Norrlandsgatan i Stockholm. Priset ligger på 799 kr.
Vi dricker Patrina till svensk entrecôte som vi serverar med citron, grönsallad och popovers med cheddar. De senare fungerade utmärk som alternativt tillbehör men nästa gång tänker jag hälla lite mer smet i formarna. Våra skapelser poppade inte över speciellt mycket... Popovers kalls tydligen pannkaksbakelser på svenska men även om de påminner om pannkakor i smaken, tycker jag att det är ett ganska dåligt namn. 

Popovers med cheddar

6 st

2 dl mjölk
2 ägg (vitor och gulor separerade)
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1-2 dl riven cheddar

Låt ägg och mjälk komma upp i rumstemperatur. Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop mjölk, äggulor, mjöl och salt. Tillsätt cheddar. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner i smeten. Häll i muffinsformar och baka i ca 20 min. Öppna inte ugnen under tillagningen!

Entrecôte, sallad och popovers med cheddar. 


Popovers med cheddar

6 st

3 ägg 
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt 
3 msk smält smör
1,5 dl cheddarost, riven

Sätt ugnen på 200°. Vispa äggen. Rör i mjölk och därefter siktat mjöl och salt. Vispa tills smeten är jämn. Vänd ner riven cheddar och häll i smorda muffinsformar. Baka ca 45 min eller tills "bakelserna" fått fin färg och lyfts något ur formarna. OBS! Öppna inte ugnen under bakningen, åtminstone inte under de första 20 minuterna.

Inga kommentarer: