Anpassad sökning

söndag, december 11, 2016

2015 Howard Park Riesling Porongurup


Historien bakom rätten pad Thai är något osäker. Att Plaek Phibunsongkhram spelade en stor roll verkar däremot ställt utom tvivel.

Fältmarskalk Plaek Phibunsongkhram eller Phibun som han kallades i väst, var Thailands premiärminister och diktator under 15 år på 1930-, 40- och 50-talen. Förutom att vara svag för fascmen, var Plaek Phibunsongkhram också hängiven nationalist och orolig för sitt lands självständighet. För att förhindra landets sönderfall, bestämde sig Phibun för att förändra landets kultur och identitet. Det var han som låg bakom att landets namn ändrades från Siam till Thailand. 

Phibun var utbildad i Europa och kanske var det härifrån han fått idén att alla män var tvungna att bära hatt! Jag vet inte hur bra detta lyckades men skapandet av en ny nationalrätt som Phibun låg bakom, blev däremot en succé. Exakt hur det gick till är osäkert. Kanske var det en tävling? Rättens fullständiga namn, kway teow phat Thai, betyder ungefär "wokade risnudlar Thai-style". Läs mer om pad Thai-historien i Alex Mayyasis intressanta artikel.

Vi gillar pad Thai (vem gör inte det?) men eftersom vi hittat spaghettipumpa på Ica och har en halv kvar, bestämmer vi oss för att använda det trådliknande fruktköttet istället för risnudlar. Vi slänger också i stekt tofu men några räkor gör att rätten inte blir helt vegetarisk denna gång. Vi utgår från ett recept på webbplatsen kitchn.

Måltidsdryck blir en Riesling från sydvästra Australien som fungerar utmärkt till maten. 2015 Howard Park Riesling Porongurup doftar kemtek, bilverkstad, ananas och melon. Aning spritz kittlar på tungan och i den friska smaken hittar vi angenäm bitterhet, citronkola, päron, grape och citron. Här finns tropiska toner men vinet försöker inte ställa sig in.

Pad thai på spaghettipumpa

4 pers

1/2 spagettipumpa (ca 700 g)
olja
1 paket (270 g) fast tofu, skuren i tärningar
2 msk Maizena
1/2 gul lök, skivad
2 ägg, vispade
2 vitläksklyftor, finhackade
4 salladslökar, skurna i bitar
1/2 röd chili, finskuren (utan kärnor och mellanväggar)
2 dl böngroddar
200 g räkor (skalade)
1/2 dl hackade jordnötter
1 kruka koriander, hackad
några limeklyftor (till servering)
2 msk tamarindsås
2 msk
2 msk rörsocker
2 msk vatten

Baka pumpan i ugn 200° i 40 min. Ta ut och låt svalna något. Skrapa ur fruktköttet med en gaffel så att trådarna separeras. Vispa ihop tamarinsdsås, fisksås, socker och vatten. Ställ åt sidan. Blanda tofun med Maizena. Stek tofun några minuter i olja. Ta ur och ställ åt sidan. Stek sedan löken och chilin. Lägg i vitlök de sista 10 - 20 sekunderna. Ta ur och ställ åt sidan. Stek sedan de vispade äggen till en tunn omelet och hacka upp den i bitar. Ta ur och ställ åt sidan. 

Woka spagettipumpan hastigt tills den blir gyllenbrun. Häll över såsen. Tillsätt vårlök och 1 dl böngroddar och fortsätt steka någon minut. Lägg tillbaka tofu, lök, chili, vitlök och ägg. Strö över jordnötter, koriander, mer böngroddar och servera med limeklyftor.


Pad Thai på Spagettipumpa

Inga kommentarer: