Anpassad sökning

söndag, november 06, 2016

2012 Hanzell Chardonnay

2012 Hanzell Chardonnay

Den bästa Chardonnay jag någonsin provat kom från Hanzell i Sonoma, Kalifornien. Jag minns inte vilken årgång det var men jag var fullt inställd på att försöka få tag på en flaska när vi våren 2015 besökte Washington DC.

Jag hade via world wide web tagit reda på att Circle Wine & Spirits, i stadens nordvästra del, borde kunna hjälpa oss. Redan andra dagen på amerikansk mark letade vi oss fram till butiken. Butiken lovade att fixa fram en flaska som vi kunde hämta upp innan det var dags att åka hem till Sverige igen.

Därefter gav vi oss iväg på vår lilla roadtrip söderut som skulle ta oss genom North- och South Carolina och in i Georgia innan det var dags att ta flyget från Dulles Airport tillbaka till Stockholm. Har du missat inläggen från resan kan du läsa mer under rubrikerna USA i mars 2015, del 1 och USA i mars 2015, del 2.

Hanzell Vineyards startades av James Zellerbach som förutom med sin gård i Sonoma, också var involverad i genomförandet av Marshallplanen i Italien och blev USA:s ambassadör i Rom 1957.I början av 1950-talet, då nästan ingen odlade Chardonnay i Kalifornien, började Hanzell plantera druvan på Mayacamas Mountains. Tillsammans med sin vinmakare Brad Webb, introducerade Zellerbach en hel del ny önologisk teknik som än i dag är synonym med vin från Kalifornien. Hanzells totala vingårdsareal uppgår till ungefär 19 ha och förutom Chardonnay växer också Pinot Noir här.

Vinerna från Hanzell är inte speciellt billiga. Jag betalade $70 för firmans enklaste Chardonnay men går man på de vingårdsbetecknade får man lägga till en tia och Pinot Noir startar på cirka $100.

Den största oron när man öppnar en flaska man släpat över halva världen och endast har en av, gäller ändå inte eventuellt förlorade pengar om det skulle vara något fel på flaskan, utan den förlorade upplevelsen. Därför finns det alltid ett viss mått av nervositet i bilden när det blivit dags att ta fram korkskruven.

Tyvärr var det något som inte stod helt rätt till med vår flaska. Turligt nog var det inte så illa att det inte gick att dricka vinet. Långt därifrån men att nå upp till de fantastiska höjder som vin från Hanzell i sina bästa stunder kan göra, lyckades inte denna dag. Trots att vi hade riktigt duktigt vinfolk på besök kunde ingen med säkerhet säga vad som störde men vi var helt överens om att det inte handlade om kork.

Vinets doft var mycket elegant och balanserad. Här fanns gult äpple, honung och mineral tillsammans med mandel och nougat. De gula äpplena återkommer i smaken men nu fanns det också friska gröna Granny Smith med i bilden. Vi hittade eleganta och gräddiga spår av fatlagringen och toner av sultanrussin. Fantastiskt gott men ändå en besvikelse eftersom vinet inte var perfekt.

 
Vi drack 2012 Hanzell Chardonnay till lyxiga Shrimp and Grits
med bland annat trattkantareller.

Inga kommentarer: